nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Terjeszkedik a magyar hírportál Romániában

Magyarország és Szlovákia után Romániában is bemutatkozott a Hírhatár online lapcsoport, mely franchise rendszerben működtetett helyi portálok rendszere kíván lenni.

MTI | 2012. március 29.
|  

A romániai franchise jogokat megvásárló BS Media Master Kft. társtulajdonosa, Stanik István az MTI-nek elmondta, több hónapos tesztidőszakot követően bocsátották a nyilvánosság elé a napokban a www.hirhatar.ro webcímen elérhető országos hírportált és a hozzá csatlakozó nagyváradi és nagyszalontai helyi oldalakat.

Stanik szerint az internetes lapcsoport működése azon a felismerésen alapul, hogy minden településnek szüksége van a helyi nyilvánosságot megteremtő médiumra, a hagyományos formákban azonban egy kisközösség nem tudja biztosítani az ehhez szükséges anyagi és szakmai feltételeket. Ezt a problémát oldja meg a Hírhatár, amely településenként multiplikálható internetes hírportált hozott létre, amely közös szerveren, de saját domain név alatt működteti a helyi lapokat.

A helyi portálok elindítását bárki megpályázhatja, aki megfelelő szakmai ismeretekkel rendelkezik, és jogi személyként franchise szerződésben vállalja a Hírhatár Lapcsoport szakmai, etikai és üzleti feltételeit. A helyi hírportál tulajdonosa, az évi 120 és 600 euró közötti franchise díj megfizetése ellenében, hírportált kap: domain nevet, szervertárhelyet, dizájnt, a portált működtető programot, a működés újságírói-szerkesztői, marketing és értékesítési dokumentációját, valamint a tartalom nyolcvan százalékát és a reklámfelület bérbeadásának jogát.

Stanik István elmondta, a franchise díjat a települések gazdasági potenciálja szerint állapítják meg. A helyi internetes lapok működtetőinek emellett reklámbevételeik 30 százalékát kell befizetniük a rendszert Romániában működtető cégnek.

Stanik szerint a helyi lapok beindulása után a különböző városok Hírhatár oldalainak fontosabb hírei a www.hirhatar.ro központi oldalon futnak egybe, amely aztán lehetővé teszi az olvasók számára, hogy az országos és nemzetközi politikai, társadalmi, gazdasági, kulturális témák mellett, a csatlakozott települések helyi híreiről, eseményeiről, történéseiről szóló tudósításokat is böngészhessék. Mint hozzátette, Magyarországon már mintegy ötven hasonló oldal működik, és felvidéki települések is csatlakoztak már a rendszerhez, mely az egész Kárpát-medencére kiterjeszthető.

A rendszer bemutatására összehívott keddi nagyváradi sajtótájékoztatón Monostori Károly, a Duna televízió híradójának a korábbi főszerkesztője is részt vett. Stanik az MTI-nek elmondta: számára is öröm, hogy a jelenleg Nagyváradon élő Monostori vásárolta meg a nagyváradi oldal műkötetésének a jogát, így szakmai tudása már a kezdetektől az egész rendszert erősíti.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X