nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @mederi: Én úgy tudom, emlősök már éltek a dinoszauruszokkal együtt is, de ez végülis mind...
  2023. 01. 29, 18:17  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: Nincs ötletem, annál is inkább, mert szegények lehet, hogy egyszerre , vagy ...
  2023. 01. 29, 18:06  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Úgy vélem, hogy még a Pángea időszakában létre jöhetett a kettős au vagy ua hang...
  2023. 01. 29, 12:37  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @mederi: "Janhunen ezt az irányt szerintem jól látja" Nem, semmi ilyesmivel nem foglalkozo...
  2023. 01. 29, 12:29  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Nemrég hivatkozásokat kértél mások állításai mellé. Erre most felsorolsz egy halo...
  2023. 01. 29, 11:05  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kína
Temető a Selyemút mentén

A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek.

MTI | 2014. november 30.
|  

Ókori temetőt tártak fel a Hszincsiangi Régészeti Intézet kutatói Kína északnyugati részén, Kucsa városában, az egykori Selyemút mentén. A leletekről a Venvu kínai tudományos lapban és az angol nyelvű Chinese Cultural Relics című folyóiratban számoltak be a régészek.

A Selyemút történelmi úthálózat, amely Kelet-, Dél- és Nyugat-Ázsiát a mediterrán térségen keresztül kötötte össze Európával és Észak-Afrikával. Az ősi nekropoliszt még 2007-ben fedezték fel, ám az ásatásokat csupán idén kezdték meg. A régészek eddig 10 kupolaszerű sírépítményt tártak fel, közülük hetet téglából emeltek és mitológiai teremtményeket ábrázoló domborművekkel díszítettek. A reliefek közül némelyek a négy évszakot jelképezik, a többi az égiekkel „összeköttetésben álló” teremtményeket jelenít meg. A nagyobb sírkamrák több helyiségre tagolódnak – olvasható a PhysOrg hírportálon.

A régészek szerint a sírkamrákat 1700 éve építhették, a vizsgálatok során azonban eddig nem sikerült kideríteni, hogy kiknek készültek, csupán annyi bizonyos, hogy tehetős vagy befolyásos személyek végső nyughelyének szánták őket. A nekropoliszban eltemetett többi személy a szakemberek szerint a kevésbé tehetősek közé tartoztak.

A területet az évszázadok folyamán sokszor kifosztották, a sírokat pedig többször is újrahasznosították, némelyükben több csontváz is található. Az egyik sírboltban tíz ember földi maradványait fedezték fel. A kutatócsoport reményei szerint további vizsgálatok révén megismerhetik a sírokat építő népesség szokásait, hagyományait.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X