nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Avar temetőt pusztítanak el a Népstadionnál

Az egykor a Népstadion területén elhelyezkedő műemléképületeket és régészeti lelőhelyeket, többek között egy avar temető sírjait a munkálatok folyamán szabadon el lehet pusztítani.

nyest.hu | 2012. július 24.
|  

A Magyar Régész Szövetség megütközéssel fogadta, hogy a Népstadion és környékének rehabilitációs programjáról szóló törvény szerint a projekt kivételt képez a kulturális örökségvédelmi törvény alól. Mint a szövetség honlapján közzétett közleményből kiderül, az 1950-es években végzett leletmentés során 40 avar kori sírt tártak fel. Feltételezések szerint ezek a sírok egy több száz sírhelyes temetőhöz tartoztak – az eddig fel nem tárt sírok most a beruházás áldozatává válhatnak.

A közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a törvény nem felel meg a Magyarország által elfogadott nemzetközi örökségvédelmi egyezményeknek. Azt egyenesen ironikusnak tartják, hogy a törvény június 11-ei elfogadása után néhány héttel Magyarország csatlakozott a Farói egyezményhez, mely szerint az egyezményhez csatlakozó országok közösen felelősek az európai kultúrkincsért.

A szövetség szerint nem csupán a konkrét esemény adhat okot az aggodalomra, hanem a mögötte meghúzódó szemlélet is, mely szerint az örökségvédelmi tevékenység csupán a beruházásokat akadályozó tényező. Aggasztó az is, hogy az állam, mely a törvények betartásáért felelős, felmentést adhat magának a saját törvényei alól. Félő, hogy az eset precedenst teremt, és az állami beruházások esetén polgárjogot kaphat az örökségvédelmi tevékenység teljes kiiktatása.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 hovatovabb 2014. december 24. 00:21

ALKOTMÁNYOS ÚJRAÍRÁS LESZ ITTEN ha ilyen majmok igazgatják az országot!

1 hovatovabb 2014. december 24. 00:19

Ezt tessék befejezni!

Nem háborgatunk temetőket! aZT CSAK a bUta tót meg gót csinálja!

.

EZ MÁR A MÁSODIK A ROVÁSON!

Tiszteletet a magyaroknak! A kunoknak avaroknak!

Nem csinálunk ostobabábállamot Magyarországon, nem csinálunk második ostobisztánt!

Információ
X