nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @Fülig James: 18 Kiegészítés a válaszomhoz. -Megnéztem a linket, de az nem az ural szó ere...
  2022. 11. 29, 10:54  Urál‒Altaj
 • mederi: @Fülig James: 18 Az idéző jelben lévő kérdő mondatrészt magából a cikkből idéztem, de nem ...
  2022. 11. 28, 21:55  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @Fülig James: Alighanem itt arról lehet szó, hogy az obi-ugor összeesküvés végül, a 18. sz...
  2022. 11. 26, 11:19  Urál‒Altaj
 • Fülig James: @szigetva: Azt a reményt mederi pénzéből finanszírozzák, csak ő nem tud róla.
  2022. 11. 26, 11:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @Fülig James: A remény hal meg utoljára.
  2022. 11. 26, 11:06  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tartsák be az ukrán nyelvtörvényt!

Az ukrán nyelvtörvény következetes végrehajtását és teljes körű alkalmazását szorgalmazza az illetékes állami szerveknél a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) – döntött a magyar szervezet választmánya szombaton Ungváron megtartott ülésén.

MTI | 2013. március 11.
|  

Elnöki beszámolójában Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy Kárpátalján a nyelvtörvényt a gyakorlatban nem hajtják végre. Ezért a kijevi kormányzatnak ki kell dolgoznia és el kell fogadnia a jogszabály végrehajtási mechanizmusát – tette hozzá.

Tekintettel a kérdés rendkívüli fontosságára, a KMKSZ-nek lépnie kell a jogszabály végrehajtását illetően, hiszen a nyelvtörvény – fogalmazott Kovács Miklós – nagyon sok olyan fogódzót tartalmaz, különösen az anyanyelvű oktatás terén, amely elősegítheti a kárpátaljai magyarság nemzetiségi jogainak érvényesítését. Figyelmeztetett arra, hogy ha az ukrajnai magyarok megengedik, hogy esetükben az állam ne alkalmazza a nyelvtörvényt, akkor ez más jogszabályok esetében is meg fog ismétlődni. Ebből adódóan határozottabb fellépésre van szükség a nyelvtörvény érvényesítésének érdekében a kárpátaljai magyarság részéről, beleértve az érdekvédelmi szervezeteket, intézményeket, települési önkormányzatokat és magánszemélyeket egyaránt – mondta.

A KMKSZ választmánya határozatot fogadott el, amelyben kimondta, hogy az ukrán kormánytól kéri a nyelvtörvény végrehajtási utasításainak elfogadását és a végrehajtáshoz szükséges eszközök biztosítását, mivel a jogszabályt a gyakorlatban nem érvényesítik. Egyben felszólította a kárpátaljai magyar intézményeket, mindenekelőtt az iskolákat és szülői közösségeket, hogy lépjenek fel kezdeményezőként a hatóságoknál a nyelvtörvényben rejlő lehetőségek biztosítása érdekében.

A tanácskozáson Kovács Miklós bejelentette, hogy heteken belül bekamerázzák a vereckei honfoglalási emlékművet, amelyet az utóbbi években rendszeresen megrongáltak. Az emlékjelet bárki élőben láthatja majd az interneten – mondta, hozzátéve, hogy mozgásérzékelőket is felszerelnek az emlékmű védelmének érdekében. Az emlékművédelmi projektet a magyar szervezet anyaországi támogatással valósítja meg – emelte ki a KMKSZ-elnök.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X