nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hatásvadászat
Tar-e a tarló?

Attól még, hogy egy szó nem egy másikból származik, köze lehet hozzá.

Fejes László | 2015. január 6.
|  

Nemrégiben Racskó Tamás a Toró név eredetéről írt. Cikkében megvizsgálta azt a lehetőséget is, hogy a név származhat-e a tarló szó nyelvjárási alakjából. A szöveghez az alábbi megjegyzést fűztük:

A tarló nem a tarol igéből képzett, hanem valamelyik török nyelvből átvett szó, eredeti jelentése ’szántóföld’.

Magdi nevű olvasónk most arra kíváncsi vajon honnan tudjuk ezt. A kérdés jogos, hiszen A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) is csak annyit ír, hogy „A tarol főnevesült igeneveként való magyarázata nem meggyőző.” De vajon miért nem?

A tarol a tar ’kopasz’ főnévből képzett ige, bár ma már nem ’kopaszít’, ’növényeket tömegesen levág’ hanem ’(sportban) győzelmet győzelemre halmoz’ jelentésben használatos. Ez utóbbi valószínűleg a tekében használatos ’(egy dobással) minden bábut ledönt’ jelentésből fejlődött.

A tar csuvasos török jövevényszó jelentése tehát a csupaszsághoz, kopaszsághoz kötődik, ellenben a magyar tarlónak igen korai előfordulásai is ’szántóföld, vetés, gabonaföld’ jelentésben bukkannak fel a 13–14. században. Bár igen korai a ’gabona földben maradt szára’ jelentés is (14. század), a 15–16. században ’kalász’, illetve ’szalma(szál)’ jelentésben is felbukkan. A ’másodkaszálású széna, sarjú’ jelentés csak a 16. század végén bukkan fel, márpedig ha a tarol igéhez lenne köze, minden bizonnyal ez lenne a legkorábbi.

Tarló
Tarló
(Forrás: Wikimedia Commons / BazzaDaRambler / CC BY 2.0)

Egy másik tény, ami arra utal, hogy a tarló nem a tarol igéből származik az, hogy maga a tarol ige csupán a 16. század végén bukkan fel a nyelvemlékekben. Az pedig külön magyarázatot igényelne, hogy egy igéből képzett főnév miért bukkan fel hamarabb, ráadásul sok jelentésben, mint az az ige, amiből képezték.

A TESz. ugyan nem utal rá, de elképzelhető, hogy mai tarló szavunknak mégis van köze a tar melléknévhez és a belőle képzett tarol igéhez. Csakhogy nem úgy, hogy abból keletkezett, hanem úgy, hogy a már meglevő tarló szóra hatottak – ezért lett a szó általánosabb ’szántóföld’ jelentése a szűkebb ’learatott szántóföld’ – azaz ’tar, letarolt föld’.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X