nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Találkozzon a kutatókkal ön is!

Ha Magyarország nagyhatalom valamiben, az a nyelvtechnológia – még ha erről a laikus nem is hall mindennap a kertévében. Pénteken találkozhat a kutatókkal ön is!

nyest.hu | 2012. október 25.
|  

Tudta-e a kedves olvasó, hogy Magyarország nagyhatalom? A nyelvtechnológia terén bizony igen jól áll országunk a nemzetközi mezőnyben: számos kutatással, fejlesztéssel foglalkozó magyar nyelvtechnológiai cégre lehetünk büszkék.

Találkozzon a kutatókkal ön is!

A nyelvtechnológiai cégeket szólítja meg az a Hungarian Natural Language Processing Meetup – kb. a Magyar Természetesnyelv-feldolgozási Találka – elnevezésű kezdeményezés, amit a Számítógépes nyelvészet és a Kereső Világ blogok indítottak a közelmúltban.

A társaság következő rendezvényén, az NLP-matinén a Nyelv és Tudomány – nyest.hu is bemutatkozik – méghozzá meglehetősen izgalmas társaságban. Október 26-án, pénteken délután öt órakor a Colabs (1056 Budapest, Irányi u. 3.) által biztosított helyszínen – a kisragadozón kívül – a következő cégekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők:

MTA Nyelvtudományi Intézet, Nyelvtechnológiai Kutatócsoport

A Váradi Tamás tudományos főmunkatárs által irányított Kutatócsoportot nehéz néhány mondatban bemutatni: az 1997 óta működő kutatóhely kiemelkedő eredményeket ért el a nyelvtechnológia, különösen pedig a nyelvi erőforrások fejlesztése terén. Nevükhöz fűződik egyebek mellett a Magyar Nemzeti Szövegtár (MNSZ) is…

Nyelvtechnológiai Csoport – SZTE Informatikai Tanszékcsoport

A Szegedi Tudományegyetemen működő csoport 1998 óta folytat nyelvtechnológiai kutatásokat, ezen belül elsősorban – de egyebek mellett – információkinyeréssel foglalkoznak. A Tanszékcsoport szervezi a hazai számítógépes nyelvészet talán legfontosabb fórumát, a 2003 óta évente megrendezett Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát.

Alkalmazott Logikai Laboratórium

A Dr. Gergely Tamás által irányított Alkalmazott Logikai Laboratórium 1986-ban alakult korszerű információtechnológiai megoldások és módszerek kutatására és fejlesztésére. Megalakulása óta számos technológiai megoldást és magas innovációtartalmú fejlesztést hozott létre. Többek között újszerű matematikai/logikai módszereket és komplex IT megoldásokat dolgozott ki a nagy bonyolultságú rendszerek vizsgálatára, megértésére és vezérlésére.

Clementine Consulting (SPSS Hungary)

A Körmendi György által vezetett cég 2005-ös alakulása óta vezető szereplővé vált az adatbányászati és statisztikai szoftverek, és az ezekhez kapcsolódó üzleti megoldások piacán. Sikereik révén kezdeti tevékenységi körük lényegesen kibővült, rendszeres oktatásokat, on-the-job tréningeket, és több iparágra kiterjedő konzultációs tevékenységet is kínálnak. Emellett komoly súlyt fektetnek az innovációra, és igyekeznek a világszinten is vezető technológiákat néhány területen – mint például a szöveganalitika – új képességekkel kiegészíteni.

Neticle Technologies

A cég honlapján egy mondatban foglalja össze a Neticle Technologies célját: tegyük a webet saját tanácsadónkká! A Neticle Technologies célja, hogy a világhálón és a közösségi oldalakon publikusan elérhető hatalmas mennyiségű szöveges adat automatikus elemzésével segítsék a megalapozottabb döntések meghozatalát.

MTA SZTAKI Nyelvtechnológiai Kutatócsoport

Az Informatikai Kutatólaboratórium berkein belül működő és Kornai András által vezetett kutatócsoport eredményeiről már többször is esett szó a nyesten. A kutatócsoport a természetes nyelvfeldolgozás minden területével foglalkozik a kezdeti felismeréstől (automatikus beszédfelismerés, optikai karakterfelismerés) a késői szintézist igénylő feladatokig, különös hangsúlyt fektetve a közbeeső fázisokra, amelyek megértést is igényelnek (szemantikai modellezés).

Weblib Kft.

A Jóföldi Endre és Kása Károly által vezetett WebLib az intelligens, nyelvészeti alapokra építő keresési, szövegbányászati és big data megoldások kutató fejlesztője. A cég intelligens keresőmegoldásokkal, adatfeldolgozási és információkinyerési technológiák fejlesztésével foglalkozik, termékeiket, megoldásaikat ma már világszerte számos rendszer használja.

A szervezők minden érdeklődőt várnak, illetve nagy örömmel veszik újabb műhelyek, kutató- és fejlesztőcégek jelentkezését. Arra kérik csak az érdeklődőket, hogy előzetesen regisztráljanak az esemény honlapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X