nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: @mederi: kiegészítés A hosszú magánhangzót megháromszorozva írom: A magyar nyelvben tovább...
  2023. 02. 04, 09:06  A mi latinunk
 • mederi: @bm: Szerintem a gond a kálcium szó ajánlott leírásával és kiejtésével az, hogy nem csak a...
  2023. 02. 04, 08:18  A mi latinunk
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Tabuk az indiai családokban

Mit beszél meg egymással szülő és gyerek? Ez kultúránként változó lehet – Indiában igencsak keveset, mondja egy friss kutatás.

nyest.hu | 2010. március 3.
|  

„Mi volt ma az iskolában?” – valószínűleg elég sok gyerek hallja a kérdést nap mint nap, és ad rá kitérő vagy éppen kimerítő választ. Hogy melyik kultúrában mennyit osztanak meg a gyerekek a szüleikkel mindennapjaik eseményeiből és örömeiből, gondjaiból, igencsak eltérő lehet. Indiában például, számol be az ELTE társadalomtudományi hírlevele, igencsak mély a kommunikációs szakadék a szülők és gyerekeik között.

A felmérések szerint az indiai gyerekek számára vannak „biztonságosabb” témák és ingoványosabb területek. Általános, hogy leginkább iskolai előmenetelükről, teljesítményükről tudnak és akarnak szót váltani a szüleikkel. A legkényelmetlenebb téma pedig a párkapcsolat, a felnőtté válás és a gyermeknemzés – ezekről a fiúknak és a lányoknak is csak töredéke beszélget otthon az idősebb generáció képviselőivel.

Pusztán kommunikációs probléma lenne? A megkérdezettek szerint nem igazán. Az információcserét ugyanis leginkább az gátolja, hogy jórészt rosszalló vagy ellenző válaszokat kapnának a gyerekek egy-egy felvetett problémára, mondja a kutatás. A társas érintkezést és a párválasztást ugyanis komolyan felügyelik a szülők. A későbbi szerelmi házasságot pedig egyenesen ellenzik.

Általában az északi régiók lakói konzervatívabbak, a déliek valamivel kevésbé – derül ki a felmérésből. Abban azonban nemigen talált régiók szerinti különbséget a kutatás, hogy mit sikerül megbeszélni a szülőkkel a fiataloknak. Gyakorlatilag a munkához kapcsolódó témák maradnak meg kommunikációs térként: a bizalmas beszélgetések a barátokkal zajlanak le.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X