nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szótár-tündérmese

Erin McKean bátor hölgy. Még az Oxford University Press amerikai kirendeltségén dolgozott, amikor egy rangos konferencia résztvevőjeként, egy beszélgetés során felhívta a figyelmet arra, hogy jóval több szó létezik a földön, mint ahányat a szótárak tartalmaznak vagy kezelni tudnak. „Az embereket arra szoktattuk, hogy többé-kevésbé elfogadják, amit kapnak” – tette hozzá.

nyest.hu | 2009. június 9.
|  

A konferenciaszereplés mesébe illően folytatódott. A mondat megütötte a Szilícium-völgy egyik prominens vállalkozója, a sokoldalú Roger McNamee fülét, és úgy döntött, hogy támogatóként részt kíván venni a projektben.

Adakozásának hála az eredetileg 4 fős (Ms. McKeanen kívül egy informatikusból és két lexikográfusból álló) projekt, a Wordnik mára hat teljes állású alkalmazottat foglalkoztat, és jelenleg 1,7 millió (más források szerint 4 milliárd [!]) szavas adatbázissal rendelkezik.

A weboldal – bár a külleme még nem a legelőnyösebb – június 8-án indult el a béta verzióval, számolt be róla a cnet.com. Közösségi alapú, mint a Wikipedia, azaz szabadon feltölthető, bár ez várható veszélyekkel is jár (az alapítónő szerint „az emberek eddig jól nevelten viselkedek velünk szemben, de nem tudjuk, hogy ez vajon meddig fog tartani”).

Az oldal egyelőre az alábbi szolgáltatásokat nyújtja az egyes szavakhoz: definíciók; példák; képek a Flickr.com-ról; Twitter-blogbejegyzések, kiejtési útmutató; statisztika; etimológia. Ms. McKean ígérete szerint azonban jelentősen, okostelefonos alkalmazásokkal, fejlesztői felületekkel és egy gyermekek által is használható, letisztultabb változattal bővül majd.

Az alkotók nagyon lelkesek. A legfontosabb dolog jelenleg a bővítés és a terjeszkedés. Mert – amint ezt az alapító hölgy minden hencegés nélkül, a legnagyobb lelki nyugalommal kijelentette –: „ez a projekt egyszer s mindenkorra forradalmasítja majd a szótárkészítés egész világát”.

Címkék: Tech, Szótár, Web
Információ
X