nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • mederi: "Csak a véletlennek köszönhető, hogy a két szó azonos alakúvá vált." -Szerintem is. A magy...
  2021. 04. 04, 10:26  Miért nyúl a nyúl?
 • mederi: @Fülig James: 61 Egy körülbelüli idézet a Wikipédiából Fleming kísérleteinek sikeréről kol...
  2021. 04. 04, 09:32  Dob és dob
 • mederi: A közmondás szerint a "részeg disznó (ember) hentereg a földön" és nem *hengereg, mert meg...
  2021. 04. 01, 10:02  Hentel-e a hentes?
 • mederi: Így hengergetnek a hentesek.. :) www.youtube.com/watch?v=EHf8T_2k9uM
  2021. 04. 01, 09:59  Hentel-e a hentes?
 • mederi: @Avatar: 14 A felfüggesztett disznó olyan közel szabályos vízszintes szeletekből áll, amik...
  2021. 04. 01, 09:31  Hentel-e a hentes?
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szószavazó kampányt kezdett a Balassi Intézet

A Magyar Nyelv Éve alkalmából „Hagyj egy szót magad után!” felhívással indította el szószavazó.hu internetes kampányát a Balassi Intézet.

MTI | 2009. július 16.
|  

A www.szoszavazo.hu honlapon először két színész, Csákányi Eszter és Hollósi Frigyes adta le szavazatát a neki leginkább tetsző és megőrzendő magyar szóra.

Szavazatukat indokolniuk is kellett. Csákányi Eszter a gyöngyhalász szót választotta, mert két éve Sanghajban találkozott egy csupa mosoly gyöngyhalásszal, és kedvessége annyira megfogta, hogy ragaszkodik a szó megtartásához. Hollósi Frigyes a pitypangra szavazott a szó zenéje miatt.

Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE Bölcsészettudományi Kara Mai Magyar Nyelv Tanszékének vezetője a szódivat, a szószavazás történetéről elmondta, hogy Magyarországon a szószépségversenyt – Paul Valéry francia költő nyomán – Kosztolányi Dezső honosította meg, amikor 1933-ban a Pesti Hírlapban összeállította a 10 legszebb magyar szó listáját. Ezek a következők: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

A professzor megjegyezte, hogy a rövid szavak ősi magyar szavak, a több szótagúak újabb keletűek. A Kosztolányi-listán kilenc szó egy szótagú, s egyetlen két szótagú van, az anya.

Magyarországon 1957-ben a Füles című újság hirdetett szópályázatot, amelyet 1991-ben megismételt. Később az egyszervolt.hu honlapon 2005-ben volt szószépségverseny.

Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy az internetes szószavazás november végéig folytatódik, s bármely magyar szóra (főnévre, igére, melléknévre) lehet voksolni. A nézett Szósz című nyelvművelő műsor szeptemberben folytatódik a közszolgálati televízióban, és ott is népszerűsíteni fogják a honlapot. Budapesten óriásplakátokon hirdetik a szószavazást, sőt egy kamion oldalán is olvasható a felszólítás: a Hagyj egy szót magad után! – tette hozzá a főigazgató.

Információ
X