nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szószavazó kampányt kezdett a Balassi Intézet

A Magyar Nyelv Éve alkalmából „Hagyj egy szót magad után!” felhívással indította el szószavazó.hu internetes kampányát a Balassi Intézet.

MTI | 2009. július 16.
|  

A www.szoszavazo.hu honlapon először két színész, Csákányi Eszter és Hollósi Frigyes adta le szavazatát a neki leginkább tetsző és megőrzendő magyar szóra.

Szavazatukat indokolniuk is kellett. Csákányi Eszter a gyöngyhalász szót választotta, mert két éve Sanghajban találkozott egy csupa mosoly gyöngyhalásszal, és kedvessége annyira megfogta, hogy ragaszkodik a szó megtartásához. Hollósi Frigyes a pitypangra szavazott a szó zenéje miatt.

Balázs Géza nyelvészprofesszor, az ELTE Bölcsészettudományi Kara Mai Magyar Nyelv Tanszékének vezetője a szódivat, a szószavazás történetéről elmondta, hogy Magyarországon a szószépségversenyt – Paul Valéry francia költő nyomán – Kosztolányi Dezső honosította meg, amikor 1933-ban a Pesti Hírlapban összeállította a 10 legszebb magyar szó listáját. Ezek a következők: láng, gyöngy, anya, ősz, szűz, kard, csók, vér, szív, sír.

A professzor megjegyezte, hogy a rövid szavak ősi magyar szavak, a több szótagúak újabb keletűek. A Kosztolányi-listán kilenc szó egy szótagú, s egyetlen két szótagú van, az anya.

Magyarországon 1957-ben a Füles című újság hirdetett szópályázatot, amelyet 1991-ben megismételt. Később az egyszervolt.hu honlapon 2005-ben volt szószépségverseny.

Lauter Éva, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta, hogy az internetes szószavazás november végéig folytatódik, s bármely magyar szóra (főnévre, igére, melléknévre) lehet voksolni. A nézett Szósz című nyelvművelő műsor szeptemberben folytatódik a közszolgálati televízióban, és ott is népszerűsíteni fogják a honlapot. Budapesten óriásplakátokon hirdetik a szószavazást, sőt egy kamion oldalán is olvasható a felszólítás: a Hagyj egy szót magad után! – tette hozzá a főigazgató.

Információ
X