nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Macska 9.
Macskajáték

„A játék. Az különös. Gömbölyű és gyönyörű, csodaszép és csodajó, nyitható és csukható” – írja Kosztolányi. Lányoknak és fiúknak, kicsiknek és nagyoknak való, macskás játékokat mutatunk be.

Wenszky Nóra | 2016. január 15.
|  

Sorozatunk korábbi darabjai:

1. A zsákbamacskától a futómacskáig

2. Macskakő macskanadrággal

3. Szemtől szemben a macskánkkal

4. Macskakörömpörkölt

5. Macska ellen macskafű

6. Macskák a víz alatt

7. A medvemacskától a macskamedvéig

8. A macskanyomtól a macskaragig

A macskák kétségkívül játékos állatok. Szeretnek játszadozni az elkapott egérrel vagy mindenféle mozgó tárggyal, például egy földön húzott gombolyaggal. Általában a gyerekek is szeretnek játszani a macskákkal. Sőt, gyerekek vagy fiatal fiúk, legények gyakran játszottak régebben olyan játékokat, amiknek a nevében szerepel a macska szó. Macskás összetett szavas sorozatunk mai darabját ilyen játéknevekkel indítjuk.

Szeged környékén macskázásnak hívták azt a műveletet, amikor a vízimalom vasmacskáját felhúzták, és a malmot más helyen horgonyozták le.

A macskázás név többféle játékot is takarhat az Új magyar tájszótár szerint. Az egyik az, amelyben a játékosok kört alkotnak, s a kör közepére guggol a macska. Az a feladat, hogy kifigyelje, a kör tagjai közül kinél van az egér, ami nem más, mint egy összetekert kendő. A játékosok ezt adogatják egymásnak a térdük alatt úgy, hogy macska ne vegye észre. Más vidékeken a fogócskát hívták macskázásnak.

Fiatal legények erőfitogtató játéka volt a fonóban a macskahúzás vagy macskanyúzás. Ezt négyen játszották. Két legény négykézlábra ereszkedett, ellentétes irányba nézve. A hátukra ült egy-egy fiú, és az ülők egy botot a könyökhajlatukba szorítottak. A négykézláb állók igyekeztek minél távolabbra mászni egymástól, miközben a fent ülők erősen szorították a botot, hogy ezt megakadályozzák. Ennek az erőpróbának egyszerűbb változata a kacsur, amikor csak két játékos van, és csupán a botot próbálják egymástól elszedni úgy, hogy a könyökhajlatukban szorítják a bot egy-egy végét.

A macska másodszor nem szalasztja el az egeret
A macska másodszor nem szalasztja el az egeret
(Forrás: Wikimedia Commons / Jamain / GNU-FDL 1.2)

Macskaárulást is a fonóban játszottak. Egy legény körbement a dolgozó lányok, asszonyok között és feltette nekik a Van egy macskám eladó, ki veszi meg? kérdést. Az asszonyoknak rímben kellett válaszolni, és az sem volt baj, ha a válasz kissé sikamlósra sikeredett.

Nem a fonóban, hanem a lakodalmak másnapján játszották a macskafoglalás nevű játékot. A legények hosszú rudakkal keresték a macskákat, majd váltságdíjat kértek értük: például szalonnát vagy kenyeret. Az így szerzett ételeket aztán közösen fogyasztották el a kocsmában.

Ne húzd meg a macska farkát!
Ne húzd meg a macska farkát!
(Forrás: Wikimedia Commons / Roswitha Budde,Cattery vom Hohen Timp / CC BY-SA 3.0)


A macskafarka játékot akárhányan játszhatják, csak nagy tér kell hozzá. Egy gyerek lesz a középen forgó, ő egy helyben áll. A társaság két egyforma csoportra szakad, és láncba áll. A két lánc a forgóba kapaszkodik úgy, hogy a csapatok ellentétes irányba nézzenek: az egyik a forgóval egy irányba, a másik a forgóval ellentétes irányba. Eztán kezdődik a futás: az a cél, hogy az egyik csapat elkapja  másikat úgy, hogy a forgó mint tengely körül forognak.

Általában két lány játssza azt a játékot, amelyet az angol nyelvterületen cat's cradle, azaz ’macskabölcső’ néven ismernek. A Wikipédia szerint a macskabölcső elnevezés Kurt Vonnegut azonos című regénye nyomán kezdett terjedni Magyarországon is. De mi is ez a játék? Először is szükségünk van egy kb. 2 méteres fonaldarabra, aminek a két végét összekötjük. Az egyik játékos meghatározott módon felveszi ezt a kezeire úgy, hogy az ujjakat egy meghatározott rend szerint akasztja a fonalba, mint az alábbi ábrán látható.

Macskabölcső
Macskabölcső
(Forrás: Wikimedia Commons /PD)

A másik játékos ezután átveszi a fonalhálót társától oly módon, hogy bizonyos helyeken beakasztja az ujjait a szövedékbe. Ezután az ő kezére kerül át az egész, új figura alakul ki, amit az első játékos vehet át tőle. Többféle módszer létezik az egyes hálózatok átvevésére, és az így kialakult új formációkat is több módszerrel lehet átvenni. A játék általában addig tart, amíg valaki el nem rontja, a zsinór össze nem csomósodik.

A fenti játék a Wikipédián cérnalevevős játék vagy szövés néven szerepel. A fenti videó felirata madzagbajnokság, de  találkozhatunk a cérnázás, fonalozás, átvevős elnevezésekkel is. Kérjük, olvasóink írják meg kommentben, hogy ők gyerekkorukban hogyan nevezték ezt az iskolaudvarokon gyakran játszott játékot.

A macskáktól és a játékoktól Örkény István jól ismert tragikomédiájával búcsúzunk. Jó szórakozást kívánunk olvasóinknak a Macskajáték című darabhoz!

Források

Új magyar tájszótár (ÚMTSz.)

Csukás István: Az én játékos könyvem

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X