nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Bővül a kínai szavak tengere

Újabb tízezer kifejezéssel bővült az immár 130 ezer címszót tartalmazó Szavak tengere (Cehaj), azaz a kínai nyelv nagyszótárának legfrissebb kiadása.

MTI | 2009. augusztus 19.
|  

A Kínai Népköztársaság kikiáltásának 60. évfordulójához igazított 6. kiadás jelentős változáson esett át. Az ötkötetes, mintegy 22 millió írásjegyből álló műből az új bejegyzések mellett hétezer ritkán használt vagy elavult kifejezést töröltek.

„Az új szavak többsége a politikai, gazdasági vagy tudományos témakörbe tartozik” – idézte a szótár főszerkesztő-helyettesét a Beijing Daily kínai napilap.

A szótár legutóbbi, tíz évvel ezelőtti kiadása óta bekövetkezett változások a politikai tartalmú szócikkeket is jelentősen módosították, amelyek közé bekerült a Csiang Cö-min által kidolgozott, a sikeres vállalkozókat is pártba delegáló „hármas képviselet” elve, vagy a Hu Csin-tao által előterjesztett, „a fejlődés tudományos szemlélete” kifejezés, amely szakított a korábbi, mindenáron való fejlesztés irányzatával.

A tudományos kifejezések többek között az atípusos tüdőgyulladással (SARS), illetve az első kínai űrhajósokat űrbe juttató Sencsou űrhajókkal bővültek.

Az új kiadásból a nevezetes épületnevek, így az olimpiára épült Madárfészek (Nemzeti Stadion), vagy szintén a formája miatt csak Vízkockaként emlegetett Nemzeti Uszodaközpont sem maradhattak ki.

Információ
X