nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szoftverek ihletője lett Weöres Sándor

Weöres Sándor költészetét a nyelvi játékokon alapuló szoftver-fejlesztésekkel mutatják be a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

MTI | 2013. június 19.
|  

A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves címmel nyílt interaktív kiállítás kedden a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban; a tárlat játékos módon mutatja be a költő életét és műveit. Az irodalmi kiállításokra jellemző hagyományos elemeket a legmodernebb multimédiás, interaktív nyelvi játékokkal ötvöző tárlatról Hegyi Katalin irodalmi muzeológus, a kiállítás kurátora az MTI-nek elmondta: szórakoztató és a belső tartalomra figyelő játékok segítségével tették izgalmassá a kiállítást.

Weöres Sándor egész élete a versírás, a nyelv zeneisége – hangzása, ritmusa – körüli kísérletezésről szólt, a gondolat megjelenítéséhez kereste a tökéletes formát, és virtuóz módon használta ki a magyar nyelv adta lehetőségeket. „Munkámat használni lehessen, ne szájtátva csodálni” – írja Nagyság című versében. Ennek a kívánságának felel meg a kiállításnak az a része, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen hoztak létre.

A kurátor kiemelte: Weöres Sándor költészetét a nyelvi játékokon alapuló szoftver-fejlesztésekkel mutatják be, a 10 játékon összesen 150 vers szerepel. Ezek a közönséget bevonó feladatsorok a hároméves gyerekektől kezdve az egyetemistákon keresztül mindenkinek nyújtanak valamit. A Weöres Sándor szövegeiből kiinduló játékok aktív gondolkodásra késztetik a közönséget, és lehetővé teszik, hogy az olvasó jobban megismerje a költő verseit. A Weöres költészetét és életét bemutató interaktív installációk a MOME Kreatív Technológia Laborjának közreműködésével készültek.

A látogatókat versfoltozás, versrajz, keresztöltés és gondolatfújás, 3D-s versleképzés és sok más feladat várja. A kurátor elmondta: a Keresztöltés című vers 16 szóból áll, amelyeket különbözőképpen lehet összekötni, és újabb és újabb verseket létrehozni belőlük – a kiállításon a közönség is összeállíthatja saját variációit. A versfalon a költő kézírásos verseskönyvéből, a Magyar etűdökből látható három rajz, amelyek előtt elhaladva az a vers szólal meg, amelyhez készültek. A versfoltozóban pedig a versekből kihagyott szavakat kell a helyére tennie a játékosnak.

Weöres Sándor utazásait is egy játék segítségével mutatják be. Hegyi Katalin felidézte, hogy a költő híres, 1937-es keleti útja mellett 1959-től New Yorktól Sanghajig bejárta az egész világot. Az installáció bemutatja, mikor merre járt, és az adott úthoz, városhoz tartozó dokumentumok – levélrészletek, naplófeljegyzések, versek, kéziratok, fényképek – is megjeleníthetők.

A kurátor kiemelte: a kiállítás fogadófalán a tárlat címét adó vers, A megmozdult szótár olvasható, amelynek Weöres által alkotott különleges szavai animációként elevenednek meg. A kiállítás hagyományos részét – amelyben bepillantást engednek a költő életébe – tíz, kéziratokkal, fényképekkel illusztrált tábla adja, amelyen különböző témákat dolgoztak fel. Készítettek válogatást a családról, a mesterekről, a versek születéséről, az irodalmi életet szervező Weöres Sándorról, a költő és a zene kapcsolatáról, a gyermekversekről, a közélettel foglalkozó versekről, Öröklét címmel a témával foglalkozó műveiről és a költő feleségének, Károlyi Amynak emléket állító tábla is megtalálható a kiállításon.

A kurátor szólt arról, hogy a kiállításon képzőművészeti gyűjtemény is látható: könyvillusztrációkat, Weöres Sándor-ábrázolásokat és általa készített rajzokat is bemutatnak. Emellett hagyományos olvasósarkot rendeztek be, ahol a költő műveit olvashatják és a róla szóló dokumentumfilmeket nézhetik meg a látogatók.

A Weöres Sándor születésének századik évfordulója alkalmából létrehozott kiállítás június 19-től 2014. június 1-jéig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ezt követően pedig vándorkiállításként szeretnék bemutatni az ország más pontjain is.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X