nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia után Bulgária is a kisebbségek ellen dönt?

Óva intette Bulgáriát egy európai parlamenti képviselő attól, hogy kisebbségét hátrányosan érintő döntést hozzon, és betiltsa a török hírműsort.

nyest.hu | 2009. december 22.
|  

Csak óvatosan azzal a műsorbetiltással – figyelmeztette finoman Bulgáriát Guy Verhofstadt belga európai parlamenti képviselő. A bolgár politikai vezetés ugyanis azt tervezi, hogy betiltja a köztévé török kisebbségnek szóló műsorát – tudósít az EurActiv.com.

A török nyelvű hírműsor azzal vált veszélyeztetetté, hogy a bolgár miniszterelnök Boyko Borossov kijelentette, támogatja a nacionalista Ataka párt felvetését a nemzetiségi műsor betiltásáról. A miniszterelnök azzal indokolta az állásfoglalását, hogy az alkotmány szerint egy hivatalos nyelve van az országnak – az pedig a bolgár.

A xenofóbként ismert párt véleménye szerint „szinte senki” nem követi a török nyelvű műsort, így az legfeljebb a költségeket növeli. A bolgár köztársasági elnök, Georgi Parvanov ugyanakkor úgy nyilatkozott, igencsak veszélyes lenne a műsort betiltani.

Ezzel ért egyet a belga képviselő is, hiszen, mint mondta, nem vetne túl jó fényt Bulgáriára a nemzetközi fórumokon, ha a kisebbségek elnyomásával hívná fel magára a figyelmet. A nyelvi és etnikai kisebbségek tiszteletben tartása ráadásul kifejezetten fontos európai uniós alapelv, így Bulgária aligha szerezne jó pontokat magának az EU-ban efféle döntésekkel.

Információ
X