nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem fogható a német adás

Hiányolják a német nyelvű tévéadást a magyarországi német kisebbségek. Bár joguk lenne a műsorokhoz, nem tudnak megegyezni a nagyobb szolgáltatókkal.

MTI | 2010. március 10.
|  

Több régióban is megoldatlan, hogy foghatóak legyenek német nyelvű televízióadások – közölte a soproni és az országos német önkormányzat egyik tagja az MTI-vel. Brenner Koloman közleménye szerint „több régióban is megoldatlan a német nyelvű adások vétele, különös tekintettel a szinte monopolhelyzetet élvező UPC és T-Home körzeteire”.

Az országos német képviselet legutóbbi ülésén azt állapították meg, hogy Dél-Magyarországon (ahol szintén jelentős a német nemzetiségi lakosság aránya), „a kisebb szolgáltatókkal a probléma rugalmasan kezelhető”, ugyanakkor Budapest környékén vagy Nyugat-Magyarországon azt tapasztalják, hogy „a nagy szolgáltatók visszaélnek helyzetükkel és nem biztosított a német nyelvű adások vétele”.

Brenner Koloman – aki az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniója (FUEV) német munkacsoportjának elnöke – arra hívta fel a figyelmet: az Európa Tanács nyelvi chartájában is szerepel, hogy az anyaország közszolgálati műsorait, tehát esetükben az osztrák ORF és a német ARD, ZDF műsorait hozzáférhetővé kell tenni azokon a településeken, ahol jelentős számban élnek a német nemzetiséghez tartozók. Erre Magyarország az európai nyelvi charta ratifikálásával kötelezettséget is vállalt – jegyezte meg.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X