nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrajnában is anyanyelvhasználatot

Az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatáról fog törvénytervezetet benyújtani a Régiók Pártja. A tervek szerint még nyár előtt elfogadtatnák.

MTI | 2010. május 26.
|  

A Régiók Pártja (PR) azt tervezi, hogy a következő héten törvénytervezetet nyújt be a parlamentnek az ukrajnai kisebbségek nyelvhasználatáról – közölte kedden Vadim Kolesznyicsenko, a párt parlamenti frakciójának tagja.

A honatya elmondta: „már a következő héten a parlament elé terjesztjük ezt a törvénytervezetet, hogy még a nyári szünetig el lehessen fogadni, s abban végre minden a helyére kerüljön, rögzítve legyenek Ukrajna kötelezettségei az Európa Tanács előtt a Kisebbségi vagy Regionális Nyelvek Európai Chartájával kapcsolatban, szavatolva legyen a területi közösségek, és ami a legfontosabb, minden ember joga ahhoz, hogy a törvényben biztosított keretek közt használhassa anyanyelvét”. Hozzátette: a dokumentum alapját a 2007-ben tragikusan elhunyt Jevhen Kusnarjov régiópárti képviselő által kidolgozott és az Európai Unió szakértői által is minősített törvénytervezet képezi – adták hírül internetes ukrán hírportálok.

A politikus hangsúlyozta, hogy a jogszabálytervezet nem csupán az orosz nyelv használatáról szól. „Miért az orosz? Miért nem szólunk a magyar, a román nyelvről? Tizenhárom regionális nyelvünk van” – emlékeztetett, rámutatva, hogy Ukrajnában számos olyan közösség él, amelyek esetében az állam kötelezte magát, hogy megvédi az anyanyelvük használatára vonatkozó jogaikat.

Kolesznyicsenko kifejtette: a pártja által javasolt törvénytervezet kimondottan a regionális kisebbségek jogainak a védelmére irányul. Úgy vélte: a jogszabály elfogadását követően a regionális közösségek használhatják majd az anyanyelvüket az oktatásban, az ügyintézésben, a bíróságokon, azaz gyakorlatilag az élet minden területén, ahogyan azt a regionális nyelvek chartája, valamint Szovjet-Ukrajna hatályos, de elavult nyelvtörvénye is szavatolja.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X