nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia ismét dühös Magyarországra

A szlovák kulturális minisztérium úgy véli, hogy a nyelvalap létrehozásával a magyar kormány beavatkozott Szlovákia belügyeibe.

MTI | 2010. január 29.
|  

„Az államnyelvtörvény nem érinti a kisebbségi nyelvhasználatot, hanem a Szlovák Köztársaság minden állampolgárának, nemzetiségre való tekintet nélkül biztosítja az információkhoz való jogot” – közölte a tárca sajtóosztálya pénteken.

A pozsonyi külügyminisztérium számára a nyelvalap létrehozása nem volt meglepetés. „Budapest egy ilyen alap létrehozását már hónapokkal ezelőtt jelezte” – jelentette ki Peter Stano, külügyminisztériumi szóvivő.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a magyar kormány 50 millió forintos nyelvalapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, jogsegélynyújtásra, akiket megbírságoltak anyanyelvük használata miatt.

Petőcz Kálmán, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) vezetője szerint a pénz nagy részét alapvetően a jogi tanácsadásra, jogtudatfejlesztésre, a nyelvtörvénnyel kapcsolatos háttérmunkák, elemzések készítésére használják fel, az összeg töredéke jut csak kártérítésre. Petőcz szerint ugyanis legalább fél évig nem szabnak ki bírságot a nyelvtörvény megsértése miatt.

A somorjai Fórum Intézet munkatársa szerint „nagyon komolyan meg kell fontolni”, hogy kinek és mit kell kifizetni. A pénz felhasználásával kapcsolatban Petőcz az Új Szó című szlovákiai magyar lap pénteki számában leszögezte: „Egy precíz szabályrendszert kell kidolgozni”.

A pénteki szlovák nyelvű pozsonyi sajtó nem foglalkozik a témával. A központi prágai cseh lapok szintén nem írnak a nyelvalapról.

Információ
X