nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szlovákia beperelné Magyarországot

A Szlovák Nemzeti Párt első alelnöke szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon a nyelvalap létrehozása miatt.

MTI | 2010. február 1.
|  

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat.

„A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma úgy látja, hogy ez beavatkozás belügyeinkbe, de én szerintem ez még sokkal rosszabb dolog. Egy állam egy másik állam polgárait arra biztatja, ne tartsák be annak az államnak a törvényeit, amelyben élnek”– húzta alá Anna Belousovová a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

„Ma az államnyelvtörvényről van szó, de miről lesz szó holnap?” – tette fel a kérdést a szlovák nemzetiek egyik vezére.

Meggyőződése: a nyelvalap létrehozására „kemény nemzetközi választ” kell adni. Felszólította a szlovák parlamentet: határozatban kötelezze a kormány arra, hogy perelje be Magyarországot a nemzetközi bíróságon.

Pavol Abrhan, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökségi tagja, Belousovová vitapartnere „helytelen és nem korrekt” lépésnek minősítette a magyar kormány döntését, hogy nyelvalapot hoz létre a szlovákiai magyarok megsegítésére. Az ellenzéki politikus szerint azonban semmiféle parlamenti határozatra nincs szükség, ha a koalíció lépni akar ebben az ügyben, a kormány a törvényhozás döntése nélkül is cselekedhet.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X