nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szexért cserébe nyelvvizsga

A bevándorlóknak cseh nyelvvizsgát kell szerezniük – és akinek ez nagyon fontos, bármit megadna érte. A megvesztegetés számos módjával próbálkoznak.

nyest.hu | 2010. március 31.
|  

Biztosra mennének a csehországi bevándorlók: ha a hivatalos nyelvet nem is beszélik elég jól, a szükséges nyelvvizsgát mégis be kell valahogy szerezniük, úgyhogy a legkülönbözőbb módokon próbálnak hozzájutni a papírhoz. Ki ukrán vodkával, ki szexuális szolgáltatást ajánlva.

A cseh hatóságok eddig azzal a céllal tették kötelezővé a bevándorlók számára a cseh nyelvvizsgát, hogy elősegítsék az országban letelepedettek integrálódását a társadalomba. Nem pont ezt érék el azonban – sokan a székmelegítés és szómagolás helyett inkább alternatív megoldást választanak, hogy egy-egy nyelviskolában megszerezzék a csehtudásról szóló papírt. Andrea Rihova, egy brnói nyelviskola dolgozója például arról számol be, gyakran ajánlanak fel nekik kisebb-nagyobb összegeket, ukrán vodkát a bizonyítványért. Sőt arra is volt már példa, hogy valaki a bájaival és szexuális szolgáltatással kecsegtette őket.

A praguemonitor.com oldal beszámolója szerint számos alkalommal érkezett bejelentés a cseh belügyminisztériumhoz gyanús vagy csalással szerzett nyelvvizsgákról. Ezért a belügy végül úgy döntött, rendőrökkel felügyelteti a nyelvvizsgákat. Annyit azért enyhítettek a kissé diktatúrát idéző képen, hogy a marcona közegek nem egyenruhában, hanem civilben jelennek meg a vizsgákon, és úgy vigyáznak a rendre.

A téma egyik szakértője, egy integrációs tanácsadó központ munkatársa, Jan Kubicek úgy nyilatkozott, hogy a leggyanúsabb iskolákban alaposabb vizsgálatokra is sor került. Csehországban egyébként 3760 külföldi tett cseh nyelvvizsgát a tavalyi év során, és közülük mindössze 20 százalék bukott el a vizsgán.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X