nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szépírók a könyves árrés emelése ellen

Nyílt levélben fordult több mint hetven szépíró a három legnagyobb hazai könyvterjesztő cég vezetőjéhez, tiltakozásul a terjesztői bizományosi árrés tervezett emelése ellen. A Libri nevében a független kiadókkal tárgyaló Dietrich Tamás az MTI-nek nyilatkozva azonban úgy vélte: még júniusban meg fog születni a minden felet kielégítő megállapodás.

MTI | 2009. június 5.
|  

A Libri Könyvkereskedelmi Kft., a Bookline.hu Nyrt. és a Pécsi Direkt Kft. igazgatójának címzett – az Élet és Irodalom című hetilap pénteki számában is közreadott – levél 75 aláírója sajnálkozásának ad hangot amiatt, hogy a három cég a terjesztési szerződés felbontásával fenyegeti azokat a kiadókat, amelyek nem tudják megadni a terjesztők által kért, a könyv bolti árának felét is meghaladó terjesztői árrést.
„Eltekintve attól, hogy ilyen magas árrés kikötése önmagában is nehezen indokolható, a magyar kultúra és művelődés jövőjét súlyosan veszélyezteti, hogy ezáltal éppen azok a kis- és középkiadók kerülnek súlyos helyzetbe, amelyek a magyar irodalom, ismeretterjesztés és általában a szellemi élet fontos műhelyei” – olvasható a nyílt levélben, amelynek aláírói között például Nádas Péter, Parti Nagy Lajos és Závada Pál neve is szerepel.
Az írók szerint a három nagy könyvterjesztő cég üzletpolitikája azzal fenyeget, hogy számos magyar író és gondolkodó művei nem lesznek megtalálhatók a könyvkereskedelem egyik jelentős szektorában, ezért azt kérik az igazgatóktól: fontolják meg, hogy az általuk vezetett, az ország legbefolyásosabb kulturális termékeket forgalmazó vállalatai közé tartozó cégeknek nem kellene-e üzletpolitikájukban a magyar kultúra és művelődés érdekeit is figyelembe venniük.
A Jelenkor Kiadót vezető Csordás Gábor, aki a levél megírását a Szépírók Társaságának közgyűlésén kezdeményezte, felidézte, lassan második hónapja tart az árrésvita, amelynek lényege: a terjesztők a nehezedő gazdasági helyzetre azzal reagálnak, hogy megpróbálják a könyvekből származó bevételt újraosztani, és maguknak nagyobb részt megtartani.
Csordás Gábor szerint ha a terjesztőknek mégis sikerül kikényszeríteniük az árrés emelését, a kiadóknak 27–30 százalékkal meg kell emelniük áraikat ahhoz, hogy bevételeiket legalább szinten tartsák, de „ezt nem biztos, hogy az olvasók ki fogják bírni”.
Sokkal bizakodóbb volt azonban Dietrich Tamás, aki elmondta, a független kiadókat tömörítő szervezet vezetőivel két hét múlva ülnek le legközelebb tárgyalni.
A szakember, akit a Libri – amelynek árrésemelési szándéka nyomán robbant ki a nyilvános vita – a megbeszélések lebonyolításával megbízott, május 1. óta folytat tárgyalásokat a témában. „Jó pár dologban elléptünk a korábbi álláspontról, és azt hiszem, június folyamán mindenkivel meg fogunk egyezni” – fogalmazott.
Mint kiemelte, a Libri egyik kis kiadóval sem fog szerződést bontani, és az árrések tekintetében is hajlik a kompromisszumra – a megbeszélések során azonban számos más kérdés is előkerült. A közös cél az olvasók kiszolgálása – hangsúlyozta Dietrich Tamás, hozzátéve: a gazdasági válságban a kiadók és a kereskedők még inkább egymásra vannak utalva.
A szakember, aki korábban a Libri és a Bookline könyvterjesztő cégeket is vezette, a krízis hatásairól is szót ejtett. Mint elmondta, a könyvpiaci forgalom az utóbbi időben 10-15 százalékkal visszaesett, így jelenleg fejlődés helyett csak a veszteségek minimalizálásáról lehet beszélni.
Nem szerencsés, hogy idén is elcsúszott „a költségvetés számára filléreket jelentő” könyvszakmai hitelprogram, másrészt a keretösszeget is csökkentették – vélekedett Dietrich Tamás, elmondása szerint azonban nagyon hasznos volna, ha beindulna a magyar irodalmat és minőségi könyvkiadást támogató Márai-program, és az állam jobban támogatná a szépirodalom, a tudományos és szakkönyvek megjelentetését, „amelyek nélkül szegényebb lenne a magyar kultúra”.

Információ
X