nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Így készül a jó szótár
A munka, aminek sosincs vége

Annyi mindennek van már napja - miért ne lehetne a szótáraknak is? Legyen szó szinonima- vagy értelmező szótárról, szakszótárról vagy helyesírásiról, a szervezők az igényes kiadványokat szeretnék népszerűsíteni a VI. Szótárnapon is. A jó munkához pedig idő kell: a szótár készítésének „sosincs vége”, hiszen a végtelenségig továbbfejleszthető.

nyest.hu | 2009. november 24.
|  

Nap mint nap a kezünk ügyében vannak, és talán már természetesnek vesszük a segítséget, amit nyújtanak. Csak fel kell ütnünk őket, és ott a megoldás – szótáraink nélkül számos munkakörben nehezen boldogulnánk. A Magyar Tudományos Akadémia nem véletlenül szentelt egy egész rendezvényt vaskos segítőtársainknak.

A munka, aminek sosincs vége
Forrás: Andrej Sebelin / www.sxc.hu

Idén november 25-én hatodjára szervezi meg a Szótárnapot az Akadémiai Kiadó. A Grimm kiadóval, a MorphoLogickal és a Tinta Kiadóval karöltve szótárvásárt és egyben szakmai napot is tett immár hagyománnyá az Akadémia Szótári Munkabizottsága. „Annak idején azért tartottuk szükségesnek ezt a rendezvényt megszervezni, mert számtalan rossz minőségű, sőt a vásárlót becsapó szótár jelent meg a piacon. Arra is volt példa, hogy egy kereskedelmi szakszótárat újként és korszerűként adtak ki, miközben csupán egy harmincas évekbeli kiadvány utánnyomása volt” – magyarázza Dr. Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Nyelvi Szerkesztőségének igazgatója.

A Szótárnap célja többek között felhívni a figyelmet arra, hogy a szótárkészítés bizony külön szakma, és egy jó szótár akár évtizedekig is készül. „Persze a célközönségek között nagy különbségek lehetnek” – mondja az igazgatónő. „Egy többkötetes értelmező szótár természetesen elsősorban a szakmának készül, míg a helyesírási szótár például a tanároknak, diákoknak.” Nem véletlen tehát, hogy számos meghívót küldtek ki különböző iskoláknak, illetve tanári szervezeteknek is. Az előadásokra ellátogatók pedig nemcsak arról hallhatnak, hogy milyen a legújabb magyar szinonimaszótár vagy mifélék lehetnek a kétnyelvű szakszótárak, hanem a zsebüknek is kedvezhetnek. A bemutatott szótárak ugyanis a normál árnál jóval olcsóbban szerezhetők be szerdán, a Nyelvtudományi Intézetben.

„Annyit hallani manapság arról, hogy milyen kiemelten fontos a nyelvismeret. Nos, ehhez kiváló segítséget nyújtanak a szótárak – olyan fontos eszközt jelentenek, ami aligha nélkülözhető” – teszi hozzá Dr. Pomázi Gyöngyi.

Információ
X