nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Szélesebb körben sugározhat a magyar rádió Szlovákiában

Várhatóan január végétől már a korszerű URH-hullámhosszon lehet fogni a szlovák közszolgálati Pátria rádió magyar nyelvű adását Pozsonyban és Csallóközben. A magyar nyelvű adás a napokban hivatalosan is megkapta az URH-frekvenciát - közölte Both Enikő, a Patria igazgatója a rádiónak adott interjújában.

MTI | 2010. december 14.
|  

„A Pátria rádió hosszú távú céljai között szerepelt, hogy találjon egy olyan URH-frekvenciát, amely Pozsonyban és Pozsony környékén, illetve a Csallóközben, Mátyusföldön jó minőségű vételi körülményeket fog biztosítani" – jelentette ki az igazgató.

Megjegyezte, hogy az új frekvencia megszerzése kétéves munka eredménye. „...Ez nem volt egy egyszerű folyamat. Sem a szabad frekvenciának a felkeresése, sem maga az a folyamat, hogy a nemzetközi szervezetek és az illetékes szlovák intézmények úgy döntsenek, hogy ezt a frekvenciát a Pátria rádió kapja" – fejtette ki Both Enikő.

Az igazgató szerint a Pátria rádió várhatóan január végén kezdi sugározni műsorát az új hullámhosszon. Addigra majd pontosan közlik, hogy melyik lesz az a régió, amit az új frekvencia lefed, tehát hol lesz hallható. Both Enikő biztos abban, hogy ez a terület biztosan lefedi a mostani középhullámú sugárzás területét, de a vételi lehetőségek, a hangminőség korszerűbb és jobb lesz.

A Pátria rádió 2009 februárjában állt át az URH-ra, de Pozsonyban és Csallóközben nem volt frekvencia, így a rádió hónapokig nem volt hallható, mígnem beindult egy középhullámú adó. A minőség azonban csapnivaló volt. Ennek kellene most megváltoznia.

Both Enikő nyilatkozott a közszolgálati szlovák televízió és rádió összevonásáról is, amelyet néhány napja hagyott jóvá a szlovák parlament.

„Európában több olyan működő modell van, ahol a közszolgálati média egy intézményként készíti a műsorokat, tehát ez egy működő struktúra, amelynek megvan a logikája" – nyilatkozta az igazgató.

Szerinte a 21. században már egyre kevésbé fontos a médiafogyasztók számára, hogy a számítógép-, vagy a televízió képernyője az, ahol az információval, a tartalommal találkozik. Ebbe a fejlődési folyamatba illik be a televízió és a rádió összevonása is.

Elmondta: a nemzetiségi médium számára mindez azt jelenti, hogy 100 órányi műsoridőből mintegy 13 órának nemzetiségi műsornak kellene lennie. Egyértelműen látszik, hogy a szlovák televízió magyar adása számára az összevonás adásidő növekedést fog eredményezni, a Pátria rádiónál pedig legrosszabb esetben sem változik a jelenlegi műsoridő, tehát a napi 12 óra műsorsugárzás.

Daniel Krajcer szlovák kulturális miniszter már korábban jelezte: a magyar nyelvű rádió- és televízióadások szerkesztőségeit a jövőben közös egységként képzeli el.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X