nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hazatérés
Springer: nagylelkű adomány

Több mint 15 ezer könyv. 1250 folyóirat, periodika, tanulmány, recenzió, fordítás és számla. És még több levél. A legfrissebbek 1945-ös dátumúak. Ez a Springer kiadó heidelbergi irodáiban található filológiai kincsesbánya tartalma, számokban.

nyest.hu | 2009. június 3.
|  

A Berlini Központi és Regionális Könyvtár kapja meg a legendás Springer kiadó könyv- és levéltári archívumát – számolt be róla az AlphaGalileo. A felbecsülhetetlen értékű adományt több szakaszban szállítják át a könyvtárba.

A kiadó ajándékozási szerződést kötött a könyvtárral, így az 1842-es megalapítása és 1945 között megjelent összes anyaga Berlinbe kerül. A megállapodás fontos eleme volt, hogy a gyűjtemény közhasznú legyen, azaz bárki hozzáférhessen. A berlini könyvtárra pedig az ott dolgozók hozzáértése miatt esett a választás, mivel „így biztosítható, hogy a gyűjtemény hosszú távon a lehető legjobb kezekbe kerüljön" – nyilatkozta Derk Haank, a Springer tudományos és üzleti részlegének vezetője.

A könyvtár még egy, személyesebb okból is vonzó lehetett a kiadó számára: Julius Springer, a kiadó alapítója 1842-ben Berlinben, a Breite Strassén nyitotta meg első könyvesboltját – ugyanabban az utcában, ahol a könyvtár is áll.

A költöztetés több szakaszban zajlik majd. Elsőként az 1842 és 1936 közötti dokumentumok Lipcsébe szállítására kerül sor, ahol restaurálják őket. A következő lépcsőben, 2009 nyarán a felfrissített anyagok pedig Berlinbe, a könyvtárba kerülnek.

A gyűjtemény nyilvánosságra hozatalának időpontja még nem ismert.

Információ
X