nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Kazinczy-évfordulóra emlékeznek a Tokaji Írótábor résztvevői

Élő nyelv, élő irodalom – Hagyomány és kihívások címmel augusztus 12-én kezdődik a 37. Tokaji Írótábor, amelynek résztvevői idén Kazinczy Ferencre is emlékeznek.

MTI | 2009. augusztus 12.
|  

Mintegy kétszáz résztvevőt, szakmai érdeklődőt, pályatársat, írókat, költőket, esszéírókat, esztétákat, irodalomtörténészeket várnak a 37. Tokaji Írótáborba, amelyet augusztus 12. és 14. között szerveznek meg. A tanácskozásoknak és a kiállításoknak hagyományosan idén is a borok fővárosa, Tokaj ad otthont, ám a rendezvénynek alkalmi helyszíne is lesz, ugyanis Kazinczy Ferenc születésének 250. évfordulója alkalmából Széphalomban is vendégeskednek – mondta Sáray László, a kuratórium titkára az MTI-nek.

Az írótábor címe a rendezvény fő témájára is utal, amely idén – a Magyar Nyelv Évében – a magyar nyelv. Ennek megfelelően a szakemberek a nyelv általános helyzetéről, sorsáról, megújításáról is tanácskoznak. A magyar kortárs irodalom képviselői szerdán e témában plenáris ülésen vehetnek részt, majd munkacsoportokban vitatják meg a nyelvőrzés, nyelvújítás kérdéseit.

A csütörtöki program szerint az esemény Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában folytatódik. A Tokaji Írótábor résztvevői Kazinczy Ferenc emléke előtt tisztelegnek, majd megtekintik a múzeum kiállításait, és csoportokban folytatják a munkát.

Az írótábor utolsó napján – augusztus 14-én, pénteken – Kazinczy Ferenc és Radnóti Miklós emléktáblájának avatása mellett filmvetítés színesíti a programot, a háromnapos eseményt pedig zárásul hozzászólásokkal értékelik.

Információ
X