nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Spanyol Filmhét – „Alkotó nők”

A Spanyol Filmhét 2011. április 29-től május 3-ig tart az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Spanyol Nagykövetség és a Budapesti Cervantes Intézet szervezésében

OTS | 2011. április 26.
|  

Sajtótájékoztató április 29-én, pénteken, 14 órakor a Cervantes Intézetben, spanyol borkostolóval egybekötve. Résztvevők: Javier Rioyo író, a Spanyol Filmhét koordinátora, a Cervantes Intézet igazgatója, Javier Pérez Bazo,  Manuel Gutiérrez Aragón filmrendező, Elena Anaya színésznő, Maribel Verdú szinésznő. Regisztráció: agnes@cervantes.hu.

A Spanyol Filmhét 2011-ben új formátumban jelentkezik a magyar közönség előtt. Fesztiválhangulata a spanyol filmművészet panorámájának reprezentatív bemutatására vállalkozik, mind a filmtörténet legkiemelkedőbb alkotásainak, mind pedig a legújabb mozik vetítésével. Művészi kvalitás, relevancia, újdonság…ez mind, mind a spanyol mozi, valamint azok, akik megalkotják és megtöltik élettel, alkotóerővel.

Az „Alkotó nők” címszóhoz hűen, hat színésznő látogat el az eseményre. Filmjeik a legnagyobb és legismertebb spanyol rendezők munkái, jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a spanyol filmművészet elfoglalhassa az azt megillető kitüntető helyet. Minden színésznő egy személyben testesít meg egy-egy, egymást követő generációt a kortárs spanyol filmalkotásban.

Itt lesz ANA BELÉN soklemezes énekesnő, híres színházi és filmszínésznő. MARÍA BARRANCO, kinek pályafutása kezdetén Pedro Almodóvar fogta a kezét. MARIBEL VERDÚ művészi kvalitásai a legjobb rendezők munkáit fémjelzik.A legfiatalabbak ELENA ANAYA, aki nagy sikert aratott Julio Medem Szoba Rómában című filmjében,valamint a népszerű Szex és Lucíában még mielőtt Almodóvarral is forgatott volna. MANUELA VELASCO,  a Rec című film Goya díjas főszereplője. ők mind-mind ünnepelt színésznők Spanyolországban, és ismertek az egész világon, munkáiknak és  elismert szakmai életútjuknak köszönhetően.

Keresve sem lehetne jobb alkalmat találni a spanyol és magyar filmművészet különböző területein dolgozó kiválóságok, rendezők, forgatókönyvírók, operatőrök, színészek producerek vagy a film szerelmeseinek találkozására.

A filmhét kiváló alkalom lesz arra, hogy Budapesten méltassuk a spanyol mozi egyik kiemelkedő alakjának művészi pályafutását. Ezúttal Manuel Gutiérrez Aragón filmrendező és író a kiválasztott, aki filmjeivel számos jelentős díjat nyert: A Berlini Filmfelsztiválon a Kritikusok Díját (Habla, mudita /1973), San Sebastiánban a Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Kagyló Díjat (Concha de Oro) (Demonios en el jardín / 1982 , La mitad del cielo / 1986), a Goya-Díjat (Jarrapellos / 1988 , El caballero don Quijote / 2002), valamint a legjobb forgatókönyvért; a Malagai Spanyol Filmfesztiválon a Zsüri Különdíját (Todos estamos invitados című filmjéért / 2008). Gutiérrez Aragón ugyanakkor a La vida antes de marzo (Március előtti élet) című, Herralde-Díjas regény írója (2009).



RENDEZőK:
Magyarországi Spanyol Nagykövetség
Cervantes Intézet

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X