nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Éjszaka a Földön
Havannai és bukaresti éjszaka Budapesten

Most anélkül tudhatja meg, hogy milyen egy éjszaka Havannában és Bukarestben, hogy kitenné a lábát Budapestről. Ráadásul egy spanyol és egy román nyelvű filmből – a Frankofón Filmfesztiválon!

nyest.hu | 2015. február 27.
|  

A Frankofón Filmnapok, a Frankofón Fesztivál keretein belül, február 27. és március 8. között jelentkezik megszokott helyén, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítések a budapesti bemutató után kilenc városban – Debrecenben, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Tatabányán, Szombathelyen, Szolnokon, Jászberényben és Egerben – folytatódnak.

Idén 30 film – ebből 23 premier előtti vetítés – került a programba: a francia mozi legújabb és legjobb alkotásai mellett további hat frankofón ország – Algéria, Belgium, Görögország, Kanada, Románia, Svájc – alkotása lesz látható tíz napon keresztül. Az idén 5. alkalommal jelentkező Frankofón Filmnapok egy egész szekciót szentel a fiatalokról szóló filmeknek Előttem az élet címmel. A filmek hősei gyerekek, fiatal felnőttek, akik a világ különböző tájain próbálnak rátalálni saját útjukra.

Mommy (kanadai film)
Mommy (kanadai film)
(Forrás: franciaintezet.hu)

Ugyanehhez a témához kapcsolódva a Francia Intézet Céline Sciamma és François Ozon két-két filmjét is műsorra tűzi. Az idei filmnapok alkalmából két rendező látogat el Magyarországra: Jean-Charles Hue legújabb filmjét, a Tagadd meg az őseid! mutatja be, Laurent Cantet (a 2008-as Cannes-i Filmfesztivál Arany-Pálma díjas rendezője) pedig egy filmszakmai beszélgetésen vesz majd részt az Intézetben február 28-án 14.30-kor. A beszélgetést követően az Uránia Nemzeti Filmszínházban találkozhat vele a közönség Havannai éjszaka (Mozinet) című filmjének vetítése után.

Amikor Bukarestre száll az éj

2015. március 2-án, hétfőn, 18.30-kor, a Budapesti Román Kulturális Intézet bemutatja az Amikor Bukarestre száll az éj, avagy Metabolizmus című játékfilmet. Az ősbemutató helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház (1088, Budapest, Rákóczi út. 21.) A filmet a 2014-es Rigai Nemzetközi Filmfesztiválon az év legjobb 50 európai filmje egyikének választották. A filmes eseménnyel a Budapesti Román Kulturális Intézet a 2015. február 25. – március 8. között szervezett Frankofón Filmnapokon vesz részt a Francia Nagykövetség, a Francia Intézet, a Svájci Nagykövetség, a Kanadai Nagykövetség illetve további Budapesten akkreditált frankofón nagykövetségek és kulturális intézetek partnereként. A Frankofón filmnapok a magyar fővárosban zajló Frankofónia Fesztivál rendezvényeit gyarapítja.

„Corneliu Porumboiu román alkotó elmét megdolgoztató vizuális intelligenciája és abszurd világlátása ölt mozgóképes formát ebben a hagyományos filmforgatásról szóló filmben.” (Hollywood Reporter)

A főbb szerepekben: Diana Avrămuţ, Bogdan Dumitrache, Alexandru Papadopol és Mihaela Sârbu. A filmet angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X