nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sosem tudhatod, mi rejtőzik benned!

Valaki videóra vette, hogy megölt egy imádkozósáskát, és abból előbújt egy annál körülbelül háromszor hosszabb lény... Ha ma csak egyetlen bizarr állatos videót néz meg, akkor mindenképp ez legyen az!

nyest.hu | 2014. május 25.
|  

Vannak olyan dolgok, amikre nem számítunk. Ilyen például, ha egy döglött imádkozósáskából előbújik egy másik, igencsak furcsa élőlény. Az pedig talán még bizarrabb, hogy ha egy élőlény megöli ezt az imádkozósáskát, és az egész jelenetet kamerára veszi. Márpedig az alábbi videóban, amit az I fucking love Science oldalon találtunk, éppen ez történik. Vigyázat, sokkoló képek következnek!

Sok biztosat nem tudunk mondani a jelenetről. Valaki, feltehetően a videó készítője, megöli az imádkozósáskát, majd vár; mintha előre tudná, hogy mi következik, nem kapcsolja ki a kameráját. És tényleg, kisvártatva egy parazita bújik ki az imádkozósáska holttestéből, méghozzá nem is akármekkora: a sáskánál körülbelül háromszor hosszabb. Milyen állat ez?

Erről sem tudunk sajnos sok biztosat mondani, de a YouTube-oldalon a kommentelők azt írják, hogy ez egy húrféreg, azaz Nematomorpha. Ezek a férgek paraziták, általában más állatok bélrendszerében élnek és fejlődnek. A videón látható imádkozósáskába így kerülhetett bele a húrféreg. De nem elég, hogy a bélrendszerben élősködnek, képesek befolyásolni a gazdaszervezet agyát is – például ráveszik a szöcskét arra, hogy a vízbe ugorjon. Ez a gazdaszervezet számára persze végzetes, de nem így a parazita számára: a húrférgek ugyanis a vízben tudnak szaporodni...

Imádkozósáska
Imádkozósáska
(Forrás: Wikimedia Commons / INBio / CC BY-SA 3.0)

A videón látható példány – már ha valóban húrféreg – nem is olyan nagy példány. Hosszuk ugyanis általában 50 cm és 1 m között mozog, de előfordulnak 2 m-es húrférgek is. A kifejlett egyedek vízben élnek, a lárvák azonban parazitaként általában ízeltlábúak szervezetében fejlődnek. Számunkra mindenképp jó hír, hogy az emlősökre nem veszélyesek.

Az azonban rejtély marad, hogy a videó készítője miért is ölte meg az imádkozósáskát. Csak remélni tudjuk, hogy azért, mert a viselkedése alapján sejtette, hogy parazitája van, így a történetének mindenképp szomorú lenne a vége... De az is lehetséges – ahogyan azt az oldal egyik kommentelője megjegyezte –, hogy a sáska minden bizonnyal nem imádkozott eleget...

Forrás

Seriously Creepy Parasite Escapes from Praying Mantis

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sultanus Constantinus 2014. május 25. 22:11

Szerintem meg trükkfelvétel. Gyanús, hogy előtte elmegy a kamera, majd amikor újra mutatja, nincs ott a zöld folt, és mintha az imádkozó sáska sem ugyanaz lenne, mint a videó elején. Szóval lehet, hogy csak egy szenzációhajhász nagy átverés az egész.

1 Roland2 2014. május 25. 13:40

Az is bizarr, hogy az imádkozó sáska meg kisebb madarakra vadászik , megfigyelték ahogy kolibriket vagy verebeket kapott el :

www.youtube.com/watch?v=neFuXVumxK8

sőt :

www.youtube.com/watch?v=4enilF4pEko

Ezeket az undorító rovarokat nem kell sajnálni.

Információ
X