nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi rejtőzik benned? – Újratöltve

Bizonyos férgek petéit elfogyasztják rovarok, a rovarokat pedig pókok eszik meg. De mi történik közben a férgek petéivel?

nyest.hu | 2014. június 1.
|  

Ha olvasóink azt hitték, hogy a meggyilkolt imádkozó sáskából előbújó húrféregnél bizarrabbat nem tudunk mutatni, tévedtek. Ebben a műfajban van még lehetőség: most az IflScience egy olyan videót mutatott be, amelyen egy pókból előbújó gigantikus férget láthatunk.

Sokan félnek, iszonyodnak a pókoktól – a gyakori szorongásos szindrómának neve is van: arachnofóbia. Ez a félelem vezette  Brent Askwith-t, a fenti videó készítőjét is, amikor valamilyen rovarirtó szerrel lefújta a pókot. Ami ezután történt, arra igazán nem számított. A póktetemből egy hosszú barna féreg mászott elő. (A videó végén ő is a pók sorsára jut.) A videó végén pedig ott marad a levegőben a súlyos kérdés: „WTF is this?” „Mi a csoda ez?” – Az IflScience utánajárt a dolognak.

Mi rejtőzik benned? – Újratöltve
Forrás: Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Bár a videó kapcsán többen fölvettették, hogy a pókban lakó lény egy húrféreg lehet – ahogyan az imádkozósáskában is az bújt meg –, ez nem valószínű. Sokkal inkább tűnik úgy, hogy a fonalférgek törzsébe tartozó Mermithidae családba tartozó férget látunk. A kétféle állat nagyon hasonlít egymásra, mindketten a bélrendszerben élő paraziták. De míg a húrféreg elsősorban bogarak, csótányok és tücskök bélrendszerében élősködik, addig a Mermithidae-családba tartozók jellemzően inkább a pókokat támadják meg.

Ezek az állatok a vízben szaporodnak; a petéiket gyakran elfogyasztják rovarok, így kerülnek azok bélrendszerébe. Amikor a féreg kikel a petéből, elkezd táplálkozni, és újra nyugalmi állapotba kerül. Amikor azonban a rovart elfogyasztja egy pók, a féreg újra aktívvá válik, és akár 10 cm hosszúra is megnőhet. Az Askwith videójában látható példány is szép nagyra nőtt már.

Forrás

Watch Giant Worm Crawl Out Of Dead Spider

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X