nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Háborús statisztikák
Sok millió kettétört élet

Az elmúlt hetven évet sokan a nagy béke időszakának tekintik. 1945-ben zárult le a hat év alatt számtalan ember életét kioltó második világháború. Hányan vesztek oda?

nyest.hu | 2015. június 10.
|  

Azt mindannyian tudjuk, hogy a második világháborúban nagyon sokan meghaltak. Elképzelhetetlenül sokan. Sok millió katona, és sok millió civil. De a nagy számokat annyira nem tudjuk megfogni, és nehéz az embertömegek létszámáról is fogalmat alkotni. Hiszen még az sem nagyon tudjuk megbecsülni, hány turista van egy forgalmasabb pillanatban a Hősök terén. Egy interaktív film segítségével most képet alkothatunk arról, hány embernek törte derékba az életét a 70 évvel ezelőtt befejeződött második világháború.

A 18 perces angol nyelvű film célja, hogy ábrák segítségével bemutassa, hányan veszítették életüket a háború során, azaz hogy megelevenítse a számokat. A magyarázatokat angol nyelven halljuk, de az ábrák nyelvismeret nélkül is érthetőek. Az országokat zászlók jelképezik, a katonákat fegyveres férfiak, a civileket pedig fegyvertelen emberalakok. A grafika meglehetősen egyszerű. Ám elég sokkoló nézni a számtalan kis piktogramot. Néhol fekete-fehér háborús képek szakítják meg a diagramok sorát.

A D-nap különösen sok áldozattal járt
A D-nap különösen sok áldozattal járt
(Forrás: Wikimedia Commons / Ken Bell / PD)

A film először az Egyesült Államok katonai veszteségeire koncentrál, majd áttér a többi nagyhatalom katonai áldozataira. Külön tárgyalja a csendes-óceáni hadszíntér emberveszteségeit. Majd a polgári áldozatok számával is szembesül a néző, külön kitérővel a származásuk miatt koncentrációs táborokban vagy másutt kivégzettek számával. A film végén pedig összevethetjük a második világháború áldozatainak számát más háborúk pusztításával, illetve az akkori teljes népesség számával.

A film néhol megállítható, és a bonyolultabb ábrákra kattintva a számok mögé is nézhetünk. Ekkor kisebb ablakokban angol nyelvű magyarázatokat olvashatunk: kiderül például, egy adott évben miért ugrott meg az áldozatok száma, mik voltak például a jelentősebb csaták vagy háborúk. Az többször is elhangzik a műben, hogy az áldozatok számának megállapítása nem egyszerű, más-más számítási módokkal más-más adatokat kapunk.

Ritkán Magyarországot is felbukkan, de inkább csak említés szintjén fordul elő. Viszont hazánk hangsúlyozottan megjelenik a háborút követő békeévek tárgyalásakor. A film szerint a második világháborút követően egyszer fordult elő, hogy két európai ország egymás ellen harcoljon: 1956-ban, Magyarország szovjet megszállásakor. A napjainkban is zajló ukrán konfliktusról és a többi korábbi háborúról nem tesznek említést itt.

A szovjetek Sztálingrádban várják a német támadást
A szovjetek Sztálingrádban várják a német támadást
(Forrás: Wikimedia Commons / PD)

A film ábrái segítenek megérteni azt, hogy egy háború micsoda hatalmas, értelmetlen pusztítást végez az emberek között. Bár pontos adatok nem adhatóak, az áldozatok számának nagyságrendje jól összevethető az ábrák segítségével. A filmet történelemtanárok figyelmébe is ajánljuk: többet ér egy-két ábra, mint egy bemagolandó számsor.

Forrás

The Fallen of World War II

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X