nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • bm: @rofia: Ha végigolvastad volna a cikket, bölcs maradtál volna.
  2023. 02. 04, 00:14  A mi latinunk
 • mederi: @szigetva: Az ezer évvel ezelőtti tévedés a "gy" hang írását illetően nem éppen mulandó, r...
  2023. 02. 03, 18:12  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Abszolút tények nyilván nincsenek. A te hozzászólásaidra azonban a „jelen tudásun...
  2023. 02. 02, 10:55  Urál‒Altaj
 • mederi: @szigetva: Szerintem ilyen típusú vizsgálatoknál abszolút tényekről nyilván nem lehet szó,...
  2023. 02. 02, 08:31  Urál‒Altaj
 • szigetva: @mederi: Csak ez lehetetlen, ha valaki a tényeknek nincs birokában.
  2023. 02. 01, 11:49  Urál‒Altaj
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sok lábon él

A világ legtöbb, szám szerint hétszázötven lábbal rendelkező élőlénye Kaliforniában, a Szilícium-völgy szélén él, az ezerlábúak alosztályába tartozó Illacme plenipes anatómiai titkairól a ZooKeys folyóiratban jelent meg tanulmány.

MTI | 2012. november 18.
|  

Az ezerlábút 1926-ban látták utoljára, majd csaknem nyolcvan éven át kihaltnak hitték a tudósok, míg 2005-ben Paul Marek, az Arizonai Egyetem entomológusa újból fel nem fedezte – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon és a BBC hírei között.

Az ezerlábúak nevükkel ellentétben csupán néhány száz végtaggal rendelkeznek, a Polydesmida-rendbe tartozók pedig mindössze hatvankettőt birtokolnak. Paul Marek rovarkutató munkatársaival most közzétett tanulmányában igazolta, hogy az Illacme plenipes nősténye 750 lábbal büszkélkedhet, míg a hím csupán 562-vel. „Úgy tűnik, hogy a rengeteg láb földalatti életmódjukkal magyarázható, 10-15 centiméterrel a talajszínt alatt bukkantunk rájuk” – magyarázta Paul Marek.

Illacme plenipes
Illacme plenipes
(Forrás: Wikimedia Commons / Marek, P.; Shear, W.; Bond, J. / CC BY 3.0)

A hihetetlenül sok láb ellenére apró lényekről van szó, a Illacme plenipes hossza alig 3 centiméter. Az  ezerlábú anatómiai sajátosságai közé tartozik az egyenetlen, átlátszó külső váz, a testméretükhöz képest masszív csápok, amelyekkel szemek hiányában tájékozódnak a sötétben. Míg más soklábú szájszerve rágó típusú, a Illacme plenipes esetében csökevényes, és olyan struktúrává  olvadt egybe, amely növények, vagy gombák szövetének az átlyukasztására, majd a nedvek kiszívására szolgál.

Paul Marek szerint az Illacme plenipes évmilliókkal ezelőtt elterjedt lehetett, de napjainkban családja egyetlen képviselője a nyugati féltekén. Legközelebbi feltételezett hozzátartozója a dél-afrikai Nematozonium filum, amellyel 200 millió éve váltak szét útjaik, amikor a Pangea szuperkontinens elkezdett széttöredezni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X