nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Megtérül a kannibalizmus

A párzás előtti kannibalizmus első látásra egyfajta diszkriminációnak tűnhet, mintha a nőstény a „rokonszenvét” elnyerni képtelen hímeket végezné ki ily módon.

MTI | 2012. augusztus 11.
|  

Régóta ismert tény, hogy a nősténypókok közül sokan a párzás előtt vagy után megölik a hímeket, a Pittsburghi Egyetem kutatói szerint a kannibálok több utóddal dicsekedhetnek. A kutatásról az Animal Behaviour című folyóiratban jelent meg tanulmány.

A kutatócsoport Aric Berning vezetésével a zúgpókfélék (Agelenidae) családjához tatozó Agelenopsis pennsylvanica pókfaj viselkedését vette górcső alá, amelynek nőstényei gyakran azonnal felfalják a hímeket, amint azok a közelükbe merészkednek. A párzás előtti kannibalizmus első látásra egyfajta diszkriminációnak tűnhet, mintha a nőstény arokonszenvét elnyerni képtelen hímeket végezné ki ily módon olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

Agelenopsis pennsylvanica
Agelenopsis pennsylvanica
(Forrás: Wikimedia Commons / D. Gordon E. Robertson / GNU-FDL 1.2)

A zúgpókfélék hosszú, háromszög alakú, vízszintes hálókat szőnek, amelyek középen vagy az egyik oldalon tölcsérbe torkollnak. A pókok a tölcsérben tartózkodnak, és amikor a háló elporosodik, újat készítenek a régi fölött. E sajátos hálókészítés a zugpókfélék családjának mindegyik fajára jellemző.

A pókoknál a sperma átadása indirekt úton történik: amikor a hím kész a párzásra, egy tasakot sző, és abba helyezi ivarsejtjeit, majd a párzószervvé alakult két tapogatólába, a pedipalpus segítségévelfelpipettázza a folyadékot. A párzás során a tapogató szinuszainak változtatásával a spermát a nőstény két ivarnyílása (epigynum) egyikébe fecskendezi be.

A kutatók, hogy többet megtudjanak az Agelenopsis pennsylvanica viselkedéséről, foglyul ejtettek számos pókot. A nőstényeket nem akadályozták a háló szövésében, amelybe egyiket a másik utánbelepottyantották a hímeket. Mint kiderült, a nagyon éhes nőstények válogatás nélkül azonnal felfalták a hímeket. Így cselekedtek a különösen agresszív példányok is. A kevésbé éhes vagy agresszív nőstények némely hímnek megengedték a párosodást, másokat viszont megettek. Akadtak olyan nőstények is, amelyek egyetlen hímet sem faltak fel.  

A kutatások során bebizonyosodott, hogy azoknál a nőstényeknél, amelyek párosodás előtt elfogyasztottak egy-két hímet, a póktojás valamivelstrapabíróbb volt, és bennük több utód fejlődött, összehasonlítva a kannibalizmust nemgyakoroló nőstényekkel. A tudósoknak nem sikerült megfejteniük, hogy pontosan mi célt is szolgál a zúgpókféléknél a párosodás előtti kannibalizmus. Nagy valószínűséggel a nőstények ily módon egyfajtanyomelem- és vitaminkoktélhoz jutnak, vagy afalatozás valamiféle hormonális választ vált ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 doncsecz 2012. augusztus 11. 20:59

A problémát a Vizipók csodapók is feszegette, ahol a Magányos özvegy majdnem elkapta a Keresztespókot. Szerintem nyomelem pótlás van a dologban, mivel a nyulaknál is megesik, hogy az anya a kicsinyeit felfalja aminek lehet az oka nagy folyadékveszteség, de éppúgy agresszió, vagy félelem, amikor a szervezet szintén veszít fontos anyagokból.

Információ
X