nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Lámpagyárról nevezték el a vak pókot

Svéd tudósok megtalálták az első szem nélküli pókot, és egy sisaklámpákat gyártó cégről nevezték el.

MTI | 2012. augusztus 13.
|  

Míg a pókok többsége nyolc szemmel büszkélkedhet, német tudósok egy laoszi barlangban felfedezték a világ első szem nélküli vadászpókját. A felfedezésről a Zootaxa című folyóiratban jelent meg a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet tudósainak tanulmánya.

A pók lábainak fesztávolsága 6 centiméter, testük alig 12 milliméteres. Ily módon a Sinopoda scurion pók nem tartozik az 1100 fajt számláló vadászpókok (Sparassidae) családjának legtestesebb képviselőihez olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon .A Sinopoda nemhez tartozó vadászpókokat más barlangokban is találtunk, de azoknak volt szemük és megőrizték a pigmentációjukat” – hangsúlyozta Peter Jäger, a Senckenberg Kutatóintézet arachnológiai részlegének vezetője.


Mint kifejtette, a szemek, a látás visszafejlődése az állandó sötétségben élés következménye. A Sinopoda vadászpókoknál megfigyelték a napfény nélküli életmódhoz való alkalmazkodás összes stációit a német kutatók találtak olyan pókokat, amelyek nyolc szem helyett hattal, néggyel, vagy kettővel rendelkeztek. Most első ízben találtak szem nélküli pókokat.

A frankfurti tudósok a Sinopoda nemhez tartozó kilenc pókfajt írtak le. Az a tény, hogy az összes Sinopoda barlangban él, arról tanúskodik, hogy ezek a pókok a föld alatti élőhelyeket kedvelik, a szemek száma alapján pedig következtetni lehet arra, hogy mikor rendezkedtek be a barlangi életmódra.

Egy másik sinopoda, a Sinopoda forcipata
Egy másik sinopoda, a Sinopoda forcipata
(Forrás: Wikimedia Commons / OpenCage / CC BY-SA 2.5)

A szem nélküli vadászpókot a Scurion svéd vállalatról nevezték el, amely barlangászok számára gyárt sisaklámpákat.Ezek a lámpák éles fénnyel világítják be a barlangok rejtett zugait, és ily módon megóvnak a mérgeskígyók, skorpiók képében leselkedő veszélyektől” – fogalmazott Peter Jäger.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X