nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Sanghaj nem a kultúra városa

Nem költ eleget Sanghaj városa kulturális intézményei és szolgáltatásai fejlesztésére, ez pedig veszélyezteti a korábban bejelentett tervet, a kulturális metropolisszá válást.

MTI | 2013. május 3.
|  

A sanghaji tanítóképző egyetem által készített tanulmány szerint a kelet-kínai metropolisz az egy főre jutó kulturális szolgáltatásokat és a szektorban foglalkoztatottak arányát tekintve ugyan listavezető Kínában, ám a múzeumok, könyvtárak és más közösségi kulturális intézmények számát illetően komoly lemaradásban van a kelet-ázsiai ország többi nagyvárosához képest.

A jelentés készítői szerint a város vezetése nem fordít eleget a kultúra fejlesztésére: míg az oktatás és tudomány ágazata a teljes éves városi büdzsé csaknem 6 százalékát teszi ki, a közösségi kulturális szolgáltatásokra mindössze 0,56 százalék jut.

Sanghajban jelenleg mintegy tízezer közösségi kulturális intézmény van, ezzel a város az utolsók között kullog a 31 kínai közigazgatási egység rangsorában. „A kulturális iparág elhanyagolása és az elégtelen források veszélyeztethetik a város vezetése által korábban bejelentett terveket” – mutatnak rá a jelentés készítői. A tervek szerint a globális pénzügyi központ szerep mellett fokozottabb figyelmet szentelnének a város kulturális erejének, és az évtized végéig kulturális világvárossá fejlesztenék Sanghajt.

A sanghaji tanítóképző egyetem szakemberei szerint a célok eléréséhez növelni kellene a kulturális befektetések értékét, támogatni a magánlétesítmények nyitását. Emellett több, széles rétegek számára elérhető kulturális szolgáltatásra kellene törekedni, amellyel a lakosságot is eredményesebben lehetne ösztönözni a kulturális programokban való részvételre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X