nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Saját nyelvükön kampányolhatnak a kurdok

Egy új török rendelet szerint ezentúl nem kockáztat börtönbüntetést, aki választási időszakban török helyett kurd nyelven kampányol.

nyest.hu | 2010. április 12.
|  

Továbbra is a török nyelv az elsődleges, de ezután nem von magára börtönbüntetést az sem Törökországban, aki más nyelven igyekszik megszólítani a választókat kampányidőszakban – adja hírül a Hürriyet Daily News. A nem török nyelvek használta mind írásban, mind szóban megengedett lesz a politikai pártok számára. A választási törvény módosítása főként a kurdok Béke és Demokrácia Pártja szempontjából fontos.

Délnyugat-Ázsiában összesen körülbelül 35 millió kurd él, ezzel a kurd térségben a negyedik legnagyobb népcsoportnak számít az arabok, a perzsák és a törökök mögött. Saját országuk nincsen, de a török és iraki összlakosságnak mintegy egyötödét kurdok teszik ki. Jelentős kisebbség él ezen kívül Törökországban, Irakban, Szíriában, Iránban és Örményországban is, valamint az Egyesült Államokban is található egy népes kurd diaszpóra.

Az újonnan elfogadott török törvénymódosítás azt is előírja, hogy nyílt téri politikai mozgósításra csak a napnyugta utáni első két órában van lehetőség, illetve a politikai pártok és független jelöltek este 11-ig kampányolhatnak a kampányirodájukban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X