nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ruszin tanszéket kér a kárpátaljai ruszin vezető az ungvári egyetemen

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen működő önálló ruszin tanszék megnyitását kérte a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) legutóbbi ülésén Jevhen Zsupan képviselő, a Kárpátaljai Ruszin Néptanács elnöke – írta keddi számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap.

MTI | 2011. november 16.
|  

Az újság szerint a ruszin tanszék megnyitásának ötlete már húsz évvel ezelőtt is felvetődött. A mostani indítvánnyal kapcsolatban Zsupan a lapnak elmondta, hogy ha felgyorsul a folyamat és jogilag is rendeződik a ruszin tanszék megnyitásának ügye, akkor a ruszin szervezet tájékoztató körutakon népszerűsíti majd a kárpátaljai középiskolákban a tanszéket.

Hasonló tanszékek már működnek Magyarországon, a nyíregyházi főiskolán, de a kanadai Torontóban, a szerbiai Újvidéken, valamint a szlovákiai Eperjesen is – emlékeztetett a ruszin vezető. Úgy vélte, lenne megfelelő számú ruszin egyetemi tanár Ungváron, hozzátéve, hogy szerinte csak akarat és jó szándék kérdése a tanszék megnyitása. Jó lenne, ha mellénk állnának más nemzetiségi szervezetek is, például a magyarok – mondta Zsupan.

A lap megkérdezte a ruszin tanszék megnyitásáról Jurij Bidzilját, az ungvári egyetem filológiai karának dékánját, aki azt válaszolta, hogy szerinte ruszin nyelv nem létezik. Ebből kifolyólag semmilyen oktatást nem tud elképzelni ebből a nyelvből, nemhogy egyetemi szintűt. Mint kifejtette, ez egy dialektus, nem irodalmi nyelv. Egy tanszék feladata – folytatta –, hogy ott kellő tudományos kutatómunkát folytassanak az adott nyelvből. Az olyan nyelv, amelynek sem grammatikája, sem tudományos stílusa, sem nyelvjárása, sem irodalmi értéke nincs, csak egy adott közösség, adott esetben az ukrán nyelv egyik dialektusa – szögezte le, megjegyezve, hogy a magyar nyelvben ilyen a palócok tájnyelve, de ők nem ragaszkodnak hozzá, hogy felsőfokon oktassák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 sebike33 2011. november 16. 20:24

Aki nem ismerné Bidzilját (jó sokan vannak), azoknak érdemes tudni róla, hogy ukrán neve és nemzetisége ellenére az orosz szak tanára és dékánja volt, amíg át nem igazolt az újságíró szakra.

Bezzeg az orosznak, ennek az őshonos nyelvnek van tanszéke, a ruszinnak nem lehet!!!

"Az olyan nyelv, amelynek sem grammatikája, sem tudományos stílusa, sem nyelvjárása, sem irodalmi értéke nincs..." -- azt hiszem, ez mindent elárul a dékán úr tudományos színvonaláról. Pedig korábban azt hittem, hogy jó fej, de változnak az emberek.

A ruszint majd félezredes különfejlődése a nyugat-ukrán nyelvjárásoktól majdhogynem (?) önálló nyelv szintjére emeli. Persze a politika: a nagyukrán eszmétől egy állami egyetem dékánja sem tudja, de nem is akarja függetleníteni magát. Különben honnan szedné össze a villanegyedben lévő vityilló árát? Több ukrán nyelvésztől hallottam már, hogy majd, ha nyugdíjas leszek, ráérek foglalkozni a ruszinnal, addig azonban első a biztos állás és fizetés.

no comment

1 doncsecz 2011. november 16. 19:06

Jurij Bidzilja nagyokos ukrán hétdiplomás majomnak üzenem, hogy az ő nyelve egy büdös kültelki orosz nyelvjárás. Ne hozakodjon ez a protekcióból lett dékán a palóccal, mert az nem különbözik a magyartól, a ruszin igen és különválltan alakult az ukrántól.

Információ
X