nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukránellenes az ukrán oktatási miniszter?

Nem kisebb dologgal, mint ukránellenességgel vádolják az ukrán oktatási tárca vezetőjét. Idén ugyanis nem kötelező ukránul felvételizni az egyetemre.

MTI | 2010. március 24.
|  

Idén minden ukrajnai végzős diák az általa látogatott iskola oktatásának nyelvén teszi le a főiskolai és az egyetemi felvételi vizsgákat – közölte kedden Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszter. A szegodnya.ua című ukrán honlapon megjelent nyilatkozatában Tabacsnik rámutatott: első lépésként lehetővé teszik, hogy minden diák az oktatás nyelvén felvételizzen. „Egyetlen miniszternek sincs erkölcsi joga ahhoz, hogy fiatalok tízezreit hozza nyilvánvalóan hátrányos helyzetbe, hiszen világos, hogy az orosz vagy magyar nyelvű iskolák végzőseinek kisebb esélyük van az ukrán nyelvű feladatsorok sikeres megoldására, mint az ukrán iskolák tanulóinak” – mondta a miniszter.

Az oktatási miniszter a múlt szerdán jelentette be, hogy idén anyanyelvükön tesznek emelt szintű érettségit a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók. Nem szüntetik meg a kötelező állami emelt szintű érettségi vizsgázást, de a nemzeti kisebbségek iskoláinak végzősei az oktatás nyelvén tehetik le az emelt szintű érettségi tesztvizsgákat.

Nyugat-Ukrajna több megyéjében heves reakciót váltott ki, hogy Mikola Azarov kormányában – állítólag Viktor Janukovics elnök személyes utasítására – az oroszbarátnak és ukránellenesnek tartott Tabacsnik kapta az oktatási tárcát. A korábbi elnök, Leonyid Kucsma titkárságát vezető, majd a jelenlegi államfő miniszterelnöksége idején helyettes kormányfői posztot betöltő oktatási miniszter leváltása érdekében aláírásgyűjtést kezdtek Ternopil megyében.

A nacionalisták fellegvárában, a nyugat-ukrajnai Lembergben (Lviv) mintegy tízezer diák tartott újabb tüntetést kedden, hogy követelje az oktatási miniszter leváltását. A demonstrálók majd négy kilométeres élőláncot alkottak a belvárosban, átmenetileg akadályozva a forgalmat. „Le Tabacsnikkal!” – skandálták a fiatalok, akik olyan feliratokat emeltek a magasba, mint például „Nem táncolunk Moszkva nótájára!”, „Tabacsnik kárt okoz Ukrajnának” vagy éppen „Tabacsnik nem miniszter”.  A történész végzettségű Tabacsnik támogatná, hogy az ukrán mellett az oroszt is nyilvánítsák államnyelvvé Ukrajnában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X