nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Róna-Tas András kitüntetése

Róna-Tas András nyelvészt, orientalistát Széchenyi-díjjal tüntették ki a nemzeti ünnep alkalmából. A tudós betegsége miatt nem vett részt a szerdai, parlamenti díjátadón, a kitüntetést később veszi át.

MTI | 2012. március 15.
|  

Róna-Tas András az indoklás szerint a magyar nép korai története, a magyar nyelv török jövevényszavainak kutatása, a turkológia, a mongolisztika és a tibetisztika terén végzett csaknem négy évtizedes hazai és nemzetközi iskolateremtő tudományos munkássága, eredményes oktatási és tudományszervező tevékenysége, életpályája elismeréseként részesült a Széchenyi-díjban.

Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja

Róna-Tas András 1931. december 30-án született Budapesten. 1955-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem néprajz-orientalisztika szakán. Az Akadémiai Kiadó munkatársaként, 1956-tól az ELTE Belső-Ázsiai Intézetében az MTA segédmunkatársaként dolgozott. 1957-58-ban mongóliai expedíción vett részt.

1960-ban hamis politikai vádakkal elbocsátották akadémiai állásából. 1960 és 1968 között az Országos Széchényi Könyvtárban dolgozott, hét évig ő vezette a központi katalógus osztályt. 1964-ben védte meg tibeti és mongol nyelvészeti tárgyú kandidátusi disszertációját, a következő évben kutatóúton járt a csuvasoknál és a Volga vidékén, ahová néhány évvel később ismét visszatért. 1971-ben a nyelvtudományok doktora lett, disszertációja az altaji nyelvrokonság kérdéseit vizsgálta a csuvas-mongol nyelvviszony szempontjából.

1968 és 1972 között a József Attila Tudományegyetem tudományos munkatársa volt. 1974-ben egyetemi tanár, 1984-ben az általa alapított altajisztikai tanszék, 1990-ben a Magyar Őstörténeti Kutatócsoport vezetője lett. 1990-1992-ben a szegedi József Attila Tudományegyetem rektora volt. 2002-től professor emeritus.

1990-től a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 1995-től rendes tagja. Több külföld egyetemen volt vendégprofesszor. Fontos szerepet vállalt a felsőoktatási akkreditációban, elnöke volt az Országos Akkreditációs Bizottságnak és a Magyar Akkreditációs Bizottságnak.
Számos külföldi és magyar társaság tagja, 1982-89 között a tibeti tudományok nemzetközi társaságának elnöke volt.

Róna-Tas András
Róna-Tas András
(Forrás: mek.niif.hu)

Róna-Tas András kutatási területe a tibeti, a mongol és a csuvas nyelv, valamint a magyar őstörténet és magyar nyelv török vonatkozásai. Több mint 350 magyar, 100 idegen nyelvű tanulmány szerzője.

A neves kutatót 1985-ben Kőrösi Csoma-díjjal, 1992-ben Szent-Györgyi Albert-díjjal tüntették ki. 1996-ban az altajisztikában és a turkológiában szerzett érdemei, valamint a magyar nép korai történelmének kutatásában kifejtett teljesítménye elismeréseként Humboldt-díjat kapott.

2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki nemzetközileg is elismert tudományos és kutatói munkássága, a felsőoktatás fejlesztése érdekében végzett tevékenysége, egész életműve elismeréseként.

A nyest gratulál a kitüntetettnek!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 scasc 2012. március 17. 12:12

@tkis: Hát ez az, jól látod: nem kellett hozzá feltétlenül két nyelv. :-)

4 tebe 2012. március 17. 11:13

Gratulálok a professzor úrnak!

3 tkis 2012. március 16. 12:35

Még a 80-as években hallgatóként keveredtem el a JATE-ra egy kandidátusi munkahelyi vitára, és amint a folyosón mentünk, jött szemben egy magas férfi, akit ugyan nem ismertem, de az első, azóta is őrzött benyomásom azt volt bizonnyal kölyökkori olvasmányélményeim hatására (máig se tudom, miért), hogy mintha Old Shatterhand jönne szembe. Na, ő volt a Róna-Tas.

De most inkább valami másra ragadnám meg a lehetőséget az ünnepelt kapcsán: a magyar/megyer népnév/törzsnév mogyer-ből való hangrendi széthasadása kapcsán azt írja Róna-Tas, hogy a magyar-rá alakulás a magyar nyelvben ment végbe, a megyer-ré válás meg a törökben, és ennek az előre-, ill. hátra ható hasonulásnak a két nyelv eltérő hangtani szabályai a magyarázata. Aki érti, hogy itt miről van szó, ossza már meg velem, mert én azóta is azon vagyok fennakadva, hogy mért kell ehhez két nyelv. Ha a cselád-ból lehet cseléd és család a magyarban, akkor a mogyer-nek a magyar-rá és megyer-ré válásához mi szükség van a török belevonására?

2 Cseresnyési László 2012. március 16. 11:15

Drága András! Remélem, hogy olvasod a nyestet (vagy talán van, aki fel fogja rá hiivni a figyelmedet).Szeretettel ölellek és sziivből gratulálok!

1 scasc 2012. március 15. 19:11

Hadd legyek az első, aki (a nyesten, a kommentek közt) szívből gratulál!

Legmélyebb tiszteletem és elismerésem, professzor úr!

Információ
X