nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Robot irtja az illegális bevándorlókat

Két amerikai újságírónak elege lett az „illegális bevándorló” kifejezésből, ezért megpróbáltak tenni ellene...

nyest.hu | 2015. augusztus 6.
|  

A Fusion két újságírója, Patrick Hogan és Jorge Rivas egy olyan programot írtak, amely ha valaki azt írja a Twitteren egy üzenetben, hogy illegal immigrant, azaz illegális bevándorló, akkor kijavítja az illetőt, és alternatív kifejezéseket ajánl fel – számolt be az akcióról a BBC Trending.

Ahogy a magyar közbeszédben, úgy világszerte is mind gyakoribb az illegális bevándorló kifejezés használata azokra az emberekre, akik érvényes okmányok nélkül lépik át valamely nyugati ország határát. A kifejezés a twitteres robot készítői szerint is embertelen; „egy ember, egy személy nem lehet illegális” – mondják. Magára az aktusra, a bevándorlásra lehet azt mondani, hogy illegális, de a menekültekre, akik emberi lények, nem mondhatjuk, hogy illegálisak.

A twitteren működő robot, amint észleli, hogy valaki az illegal immigrant angol kifejezést használja, a következő üzenetet kommenteli hozzá:

People aren't illegal. Try saying undocumented immigrant or unauthorized immigrant instead.

(Az emberek nem illegálisak. Inkább próbáld a papírokkal nem rendelkező bevándorló vagy az okmányok nélküli bevándorló kifejezéseket használni helyette.)

Migránsok Budapesten augusztus 4-én
Migránsok Budapesten augusztus 4-én
(Forrás: MTI / Balogh Zoltán)

A program első verziója az illegal immigrant minden egyes megjelenésekor automatikusan figyelmeztetett. A továbbfejlesztett verzió viszont egy felhasználót csak egyszer javít ki.

A kommentet persze nem vették egyformán jól a Twitter felhasználói. Sokan beszólásnak értékelték, és megalázónak találták a nyilvános korrekciót, ezért ellenállást, illetve visszatámadást váltott ki belőlük („Nem vagyok kíváncsi a véleményedre”). Egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy éppen egy robottal próbálnak vitatkozni... Voltak azonban olyanok is, akik megköszönték a figyelmeztetést, és megfogadták a tanácsot.

Forrás

The Twitter bot that 'corrects' people who say 'illegal immigrant'

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X