nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rendszerkritika miatt rúgták ki a tanárt

A kínai kormány és Hszi Csin-ping államfő kritizálása miatt bocsátottak el egy egyetemi tanárt állásából Kínában – számol be az esetről a South China Morning Post című hongkongi napilap.

MTI | 2013. december 14.
|  

Az eset nyár közepére nyúlik vissza, amikor a sanghaji Kelet-Kínai Tanárképző Egyetemen jogot tanító Csang Hszüe-csung több internetes cikkben és könyvében is bírálta a kelet-ázsiai ország politikai berendezkedését. Írásaiban a professzor az egypártrendszer legitimációját kérdőjelezi meg, s végkövetkeztetésként törvényellenesnek nevezi azt. Éles hangú cikkében Hszi Csin-pinget, a márciusban beiktatott államfőtaz alkotmány, a szabad sajtó és a törvényhozói függetlenség ellenségénekbélyegzi. 

Csangot az egyetem ezt követően, augusztusban felfüggesztette állásából, arra való hivatkozással, hogy írásaival megsértette a tanárok magatartását illető rendelkezéseket. Az oktatási intézmény több alkalommal is nézeteinek visszavonására ésa leckéből való tanulásraszólította fel a professzort, ő azonban nem volt hajlandó erre. Ezek után a hét elején közölték vele, hogy az iskola vezetése úgy véli, Csang nem alkalmas a további tanításra, így december végével elbocsátják állásából. 

A Global Times című központi lap cikkében védelmébe veszi az egyetem döntését, mondván, Csang elbocsátásának más okai vannak. Az írás szerint a professzor az iskola erőforrásait használta fel könyvének nyilvánosságra hozatalára, emellett órái során oktatói helyzetét kihasználva politizált. Mindkét tett ellentétben áll az iskola etikai kódexével –  áll a cikkben.

A professzor a történtek ellenére nem adja fel nézeteit, továbbra is kitart álláspontja mellett, s azt nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is hangoztatni fogja –  írja a South China Morning Post. Az eset a hét elején a Kínában rendkívül népszerű, több mint félmilliárd felhasználót jegyző Sina mikroblogon is visszhangot kapott, de a cenzorok törölték az arra vonatkozó véleményeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X