nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rekordszámú újságírót öltek meg eddig idén

Az idei év első felében is rekordszámú újságírót öltek meg hivatása gyakorlása közben a világon: 59-et. A legtöbbet Mexikóban.

MTI | 2010. július 6.
|  

Tavaly az első hat hónapban 53-at, az egész évben pedig 122-t - jelentette hétfőn a genfi székhelyű Press Embleme Campagne (Sajtó, Embléma, Kampány – PEC) nevű civil szervezet.

A meggyilkolt újságírók száma folyamatosan nő az utóbbi években, 2008-ban 91 volt.

Az idén a legtöbb tollforgatót – kilencet – Mexikóban ölték meg, Hondurasban nyolcat, Pakisztánban hatot, Nigériában és a Fülöp-szigeteken négyet-négyet, Oroszországban és Kolumbiában hármat-hármat, Irakban, Nepálban, Thaiföldön és Venezuelában kettőt-kettőt.

Ezenkívül egy-egy újságírót meggyilkoltak Afganisztánban, Angolában, Bangladesben, Brazíliában, Bulgáriában, Kamerunban, Cipruson, Ecuadorban, Izraelben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ruandában, Törökországban, Szomáliában és Jemenben.

Blaise Lempen, a PEC főtitkára szerint azokban az országokban vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az újságírók, ahol valamilyen belső fegyveres konfliktus van.
Lempen januárban a tavalyi évre vonatkozóan kijelentette: semmilyen javulás nem érzékelhető Mexikóban, ahol 13 újságírót öltek meg 12 hónap leforgása alatt.

Az idei első fél év adata még elszomorítóbb a kilenc megölt újságíróval a latin-amerikai országban.

A PEC harmincöt egyesületet és érdekvédelmi szervezetet tömörít a világ mintegy száz országában, és egy olyan nemzetközi konvenció megalkotásáért küzd, amely védené az újságírókat a konfliktusövezetekben.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X