nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Rábólintott a helységnévlistára a kormány kisebbségügyi bizottsága

Határozatot fogadott el hétfőn a kisebbségi helynévlistáról a szlovák kormány kisebbségügyi bizottsága. Ezzel a kormány tanácsadó szerve gyakorlatilag a listát tartalmazó kormányrendelet kormány általi jóváhagyását támogatja – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden megjelenő kiadásában.

MTI | 2011. november 15.
|  

A listát háromötödös többséggel fogadták el a jelenlevők. „Mivel ilyen arányban hagyták jóvá, a döntés kötelező érvényű a bizottság felett álló tanács számára. Ők már nem módosíthatják, így kerül a kormány elé” – magyarázta Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának a vezetője a lapnak.

A tanács jövő hétfőn ülésezik. A határozat öt kisebbséget érint, a magyarokon kívül a romákat, a ruszinokat, az ukránokat és a németeket – hangsúlyozta Orosz Őrs, a bizottság tagja. „Mivel mind az öt kisebbség képviselői jóváhagyták, ez még egy érv amellett, hogy a listára szükség van. Ezt nem lehet csak magyar ügyként kezelni” – hívta fel a figyelmet Orosz. Hozzátette, a roma nyelvű helységnevek bevezetése szakmai kérdéseket vetett fel, viszont a bizottság arra is rábólintott.

A helynévlistát tartalmazó kormányrendelet kifogásolt passzusairól a kulturális minisztérium és a kormányhivatal illetékesei a jövő héten egyeztetnek. Ha a kormány jóváhagyja, a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében a fent említett kisebbségi elnevezéseket minden olyan szlovákiai településen fel lehet majd tüntetni, ahol az adott kisebbség lakossági részaránya eléri a húsz százalékot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X