nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Programok a fehér bot világnapja alkalmából

A fehér bot világnapja alkalmából péntek délután három órától különleges programot rendeznek a budapesti Széll Kálmán téren: vakok és gyengén látók kalauzolják el látó társaikat egy olyan világba, ahol szemük helyett egyéb érzékeikre lesznek kénytelenek támaszkodni.

MTI | 2011. október 13.
|  

Szekeres Nóra és Várkonyi Attila médiaszemélyiségek is a látássérültekkel tartanak, együtt hívják fel a társadalom figyelmét a vakok és gyengén látók esélyegyenlőségének növelésére – adták hírül a szervezők. Az eseményen bekötött szemmel, látássérült vezető kíséretében bárki kipróbálhatja a városi közlekedés nehézségeit, például azt, hogy milyen buktatókat rejt egy vak ember számára a zebrán való átkelés vagy a villamosmegálló megtalálása. A szervezők bemutatják azt is, hogyan kell együttműködni a vakvezető kutyákkal, hogyan vehető igénybe egy kiképzett négylábú segítsége.

A rendezvény helyszíne a Széll Kálmán tér, rossz idő esetén a programokat a Mammut II. bevásárló központ második emeletén tartják meg.

Az ENSZ 1969-ben kiáltotta ki október 15-ét a fehér bot világnapjának. A nemzetközi nap feladata felhívni a közvélemény figyelmét a vakok és gyengén látók sajátos helyzetére, a társadalomba való beilleszkedésük előmozdítására.

Magyarországon – egy 2007-ben készült felmérés szerint – közel 83 ezer bejegyzett látássérült ember él. Közülük képességeinek megfelelő munkát csak öt-hat százalékuk talál. Az elmúlt években azonban a technika fejlődésével a vak gyermekek már látó társaikkal járhatnak egy osztályba, ami nagy lépés lehet az esélyegyenlőség tekintetében a jövőre nézve.

Guilly d'Herbemont francia grófnő az 1930-as években figyelt fel a vakokra a nagyvárosi utcákon leselkedő veszélyekre. Úgy vélte, hogy egy megkülönböztető, ugyanakkor segítő tárgy a nem látó emberek javára lehetne. Ekkor ötlött fel benne a fehér bot gondolata, hiszen az távolról is feltűnő, és „hosszított karként” is használható.

Budapesten 2007-ben nyílt meg a Láthatatlan Kiállítás, amely különleges interaktív utazást kínál egy olyan világba, ahol a látogatók csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán tájékozódhatnak. Az „utazás” vak vezető kíséretében, speciálisan berendezett és teljesen besötétített helyszíneken történik, ahol egyedi hanghatások és helyszínre szabott illatok segítik az érzékelést. A kiállításon a hétköznapi élet egyes színtereit járhatja végig teljes sötétségben látogató.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X