nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Amikor egy siket megvakul

A legtöbb siket jelnyelv segítségével kommunikál. Ám akinek a látása is vészesen romlik, egy idő után már nem látja a kézjeleket sem.

nyest.hu | 2015. június 24.
|  

A siketek kommunikációjában elsőrendű fontosságú a látás, hiszen a jelnyelv kézjeleit vagy a másik szájmozgását látni kell. Ám a siketeket sem kerüli el az időskori látásromlás, valamint az erőteljes látásromlással vagy teljes látásvesztéssel járó betegségek. Emellett a hazánkban élő siketek körülbelül 10 százaléka egy genetikai rendellenesség következtében, azaz az Usher-szindróma miatt hallássérült. Náluk kamaszkorban vagy fiatal felnőttkorban a látás is romlani kezdhet. A BBC három Usher-szindrómával élő emberrel beszélgetett arról, hogyan élik meg látásuk fokozatos romlását.

Rebecca Atkinson újságíró Norwichban. Számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy úgy érzi, siket társai vonakodnak vele szóba állni. Emellett az a benyomása, hogy őt ugyanúgy sajnálják, és ezért bátornak meg különlegesnek nevezik siket társai, mint a siketeket a hallók: ezt kegyetlen iróniának értékelte Atkinson.

Des Masterson és Molly Watt is egyetértettek azzal, hogy amint elkezdték elveszíteni a látásukat, a kapcsolataik is kezdtek beszűkülni: egyre kevesebben akarnak velük kommunikálni. Molly elmondta, hogy ő már kamaszkorában is alig látott, és ezért az első padba kellett ülnie a siketek iskolájában. Ám társai nem hitték el, hogy ő tényleg csak onnan látja a táblát, és ezért állandóan bántották.

Siketvakok látogatnak a NASA űrközpontjába.
Siketvakok látogatnak a NASA űrközpontjába.
(Forrás: Wikimedia Commons / NASA Goddard Space Flight Center / PD)

Atkinson elmondta, hogy számos apró módja van annak, hogy segítsük azoknak az Usher-szindrómásoknak a kommunikációját, akik már alig látnak. Például ha egy kocsmában nem a homályos belső asztalt, hanem a világosabb ablak mellettit választjuk, máris sokat segítettünk. Olyan távolságra foglaljunk helyet egymástól, ahonnan még Usher-szindrómás társunk is látja a kézjeleket, vagy le tudja olvasni a szájmozgásunkat. Komolyabb látásvesztés esetén pedig a kézjelek letapogatására van szükség. Erről a módszerről részletesen írtunk Helen Keller siketvak írónőről szóló cikkünkbenTermészetesen mindehhez rengeteg időre, türelemre és megértésre van szükség. Sokkal egyszerűbb elfordulni egy siketvak embertől – de ez neki nem segít. 

Forrás, olvasnivaló

Losing your sight as a deaf person

Siketvakok Országos Egyesülete: A siketvakság okairól és a siketvakokkal való kommunikációról

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X