nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Penguin Books
Pingvin, pelikán, lunda

Az élelmes könyvkiadó a jég hátán is megél. Pont úgy, mint a pingvinek – ezek a zord körülmények között élő, repülni nem tudó madarak.

Wenszky Nóra | 2015. április 25.
|  

Április 25-én egy olyan madárnak van a világnapja, amely nem hogy hazánkban, de az egész északi féltekén sem él, mégis mindenki ismeri. A pingvinről van szó. Az Antarktisz partvidékein honos, röpképtelen madarak április 25. körül, az ottani ősz beköszöntekor kezdik meg vándorlásukat észak felé a hideg elől. A tudósok ezért választották április 25-ét a pingvinek világnapjának.

Hagyományosan a magyar földrajzi szakirodalom három óceánt különböztetett meg: Atlanti-óceán, Csendes-óceán, Indiai-óceán. 2000-ben a Nemzetközi Hidrográfiai Társaság hivatalossá tette a Déli-óceán (Southern Ocean) elnevezést is, az Antarktisz körüli vizekre. Ennek az óceánnak több angol neve is van, az egyik az Antarctic Ocean.

Ez a nap jó alkalom arra a kutatóknak és a környezetvédőknek, hogy felhívják a figyelmet a pingvineknek és élőhelyüknek a védelmére. Az Antarktisz körötti tengerek védelmének zászlóshajója az Antarctic Ocean Alliance ’Déli-óceán Szövetség’. Ennek honlapjáról megtudhatjuk, hogy mivel hazánk az Európai Unió tagja, áttételesen mi is részt veszünk a déli sarkvidék, és ezáltal a pingvinek életterének védelmében. Az EU ugyanis javaslatot tett arra, hogy védett tengeri területeket hozzanak létre az Antarktisz keleti partjainál.

Pingvinek a polcon

Pingvinek Európában csak az állatkertekben, a filmeken és a könyvespolcokon vannak. Ezek közül mi a könyveket választottuk cikkünk témájául, hiszen cikkünk megjelenésekor zajlik a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

Ám most nem a pingvinekről szóló szakirodalomból válogatunk, hanem a Penguin Books (Pingvin Könyvek) brit könyvkiadó népszerű sorozatairól fogunk szólni. Az 1935-ben alapított kiadó sikerét annak köszönheti, hogy értékes irodalmat ad ki, megfizethető áron. Valószínűleg hazánkban is sokan ismerik a kis pingvines emblémával ellátott fűzött könyveket.

Itt adták ki az első pingvines könyvet
Itt adták ki az első pingvines könyvet
(Forrás: Wikimedia Commons / gnomonic / CC BY 2.0)

Az indulásnál 6 pennyért, azaz egy doboz cigaretta áráért lehetett egy könyvet megvásárolni. Szépirodalmat, életrajzokat és krimiket adtak ki. A vállalkozás sikere minden képzeletet felülmúlt – és az olcsó puha fedelű könyvek megjelenése az egész könyvkiadást megreformálta.

A Pelican sorozatot 1984 és 2014 között szüneteltették. 2014 óta évi öt címmel azonban újból megjelentetik a Pelican könyveket.

A Penguin Books azonban nem csak az esetlenül totyogó pingvinekről elnevezett könyveket ad ki. Két évvel a kiadó alapítása után útnak indították a Pelican sorozatot is. Ebben tudományos ismeretterjesztő írásokat publikálnak, igen széles témaválasztékkal. A sorozat első darabja G. B. Shaw The Intelligent Woman’s Guide to Socialism and Capitalism (Szocializmusról, kapitalizmusról nőknek) című műve volt.

Az üzlet jól ment, így 1940-ben, már a háború kitörése után, a pingvines és pelikános könyvek mellé újabb állat társult: a lunda (angolul puffin). A Puffin Books sorozat gyerekeknek szól. Eleinte ismeretterjesztő képeskönyveket adtak ki a sorozatban – szovjet mintára. Később meséket és nagyobb gyerekeknek szóló történeteket is publikáltak, mint a Mary Poppins vagy a Dr Dolittle.

A későbbiekben annak ellenére, hogy több állat már nem csatlakozott a könyvkiadó gyűjteményébe, a kiadó újabb és újabb témaköröket vett fel palettájára. Olvashatunk a Penguin sorozataiban verseket, külön sorozat foglalkozik Anglia műemlékeivel és a művészettörténettel. Emellett a Penguin – főként a háború idején és az azt követő ínséges időkben – magazinokat is kiadott.

Pingvinek srorozata
Pingvinek srorozata
(Forrás: Wikimedia Commons / Ben Tubby / CC BY 2.0)

Érdekes módon a pingvin – pelikán – lunda hármas nem csak az olcsó könyvek borítóján jelenik meg Nagy-Britanniában. Pontosan ezekről az állatokról nevezték el a különböző típusú gyalogátkelőket is. Ha esetleg a Penguin Books új állatról szeretne sorozatot elnevezni, nem kell tehát sokat keresgélniük. Elég ha kimennek az utcára, és a gyalogátkelők típusait számba veszik. Hogy teljes legyen az egyezés a könyvsorozatok és a gyalogátkelők között, máris megtervezhetik a pegazusról, a pandáról vagy a tukánról elnevezett sorozatot. Ezzel az ötlettel kívánunk további sok sikert a Penguin Books kiadónak, a pingvinek világnapján.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Sultanus Constantinus 2015. április 25. 11:43

Madárnevek spanyolul: www.youtube.com/watch?v=V1p-QSDDT5Q

Információ
X