nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pénzt várnak az új parlamenttől a románok

A Magyarországon élő nemzetiségek közül a románok tartják fent a legtöbb oktatási intézményt, és ezeknek – egy kivétellel – plusz költségvetési támogatásra van szükségük, hogy működni tudjanak.

MTI | 2014. március 16.
|  

A Magyarországi Románok Országos Önkormányzata az általa fenntartott oktatási intézmények működéséhez szeretne plusz költségvetési forrásokért lobbizni a parlamentben – mondta a szervezet elnöke pénteken a Kossuth Rádió országos listát állító szervezeteket bemutató műsorsorozatában. Kreszta Traján nagyon nagy lehetőségnek tartja, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek parlamenti képviselőt vagy szószólót küldhetnek az új Országgyűlésbe. Elmondta, hogy lesz egy nemzetiségi bizottság, amelyben a nemzetiségiek a gondjaikról beszélhetnek.

Az országos önkormányzat vezetője közölte, a Magyarországon élő nemzetiségek közül a románok tartják fent a legtöbb oktatási intézményt, és ezeknek – egy kivétellel – plusz költségvetési támogatásra van szükségük, hogy működni tudjanak. Ezt azzal indokolta, hogy kis létszámú oktatási intézményekről van szó. Kreszta Traján szerint egy országgyűlési képviselő vagy egy szószóló kiválóan alkalmas arra, hogy az intézményekkel és a minisztériumokkal tartsa a kapcsolatot. Beszélt arról is, hogy a népszámlálási adatok szerint meghaladja a 35 ezret a Magyarországon élő románok száma, jelenleg 1600-an regisztrálták magukat a nemzetiségi névjegyzékbe, és hatszázan kérték, hogy a parlamenti választásra is terjedjen ki a regisztrációjuk.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X