nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pedagógusok: „határozottan visszautasítjuk!”

Nincs több bezárható iskola Magyarországon, és nincs több elbocsátható pedagógus sem a közoktatás színvonalának romlása nélkül Magyarországon – jelentette ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke csütörtökön, Miskolcon tartott sajtótájékoztatóján.

MTI | 2011. szeptember 2.
|  

Mendrey László a köznevelési törvény tervezete kapcsán fejtette ki álláspontját, és üdvözölte, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a törvényjavaslat koncepcióját. Hozzátette: csak kiszivárgott információkból tudnak véleményt formálni, ugyanis nem ismerik a koncepció szövegét.
Három területet említett ezen információk alapján, amelyekben mindenképp egyeztetés szükséges: az állam szerepvállalását az oktatási intézményekben, a pedagógusok kötelező „bent tartózkodásának” 32 órában történő meghatározását, valamint az egész napos oktatás megszervezését.

Úgy fogalmazott: korábban az illetékes vezetők azt mondták, a megemelt terheléseket, követelményeket kizárólag a pedagógusok életpályamodelljével egy időben kívánják életbe léptetni. A helyzet azonban jelenleg úgy néz ki, hogy előbb a szigorúság jön és a követelmények – jelentette ki.

Példaként említette a már bejelentett várható 9 százalékos létszámleépítést is, amely szerinte nagyjából alátámasztja azokat a tavasszal tett korábbi kijelentéseket, hogy akkor lehet bevezetni a pedagógus-életpályamodellel járó magasabb béreket, ha ezt a pedagógustársadalom kitermeli. „Ezt határozottan visszautasítjuk” – tette hozzá.

Annak a véleményének adott hangot, nagyon oda kell figyelni, milyen intézkedések születnek és milyen törvényt fogad el a parlament, mert – mint mondta – attól tart, rövid távú célokért hosszú távon teszik tönkre a közoktatást. „Az oktatás soha nem a rapid megoldásoknak a színtere”, hosszú távú, előrelátó gondolkodásra van szükség – fogalmazott.

Szerinte minden kormány, minden politikai párt a választási ciklusok fordulóján elkezdi hangoztatni, hogy az oktatásba való befektetés a legfontosabb, az elsődleges, „majd amikor hatalomra kerülnek, amnéziába esnek”. Legelőször a közszférához nyúlnak, a közoktatáson, és egyéb hasonló területeken csorbítanak – sorolta Mendrey László.

Nagyon nehéz helyzetben van ma a pedagógus és a pedagógustársadalom, ha csak az életkori viszonyokat, sajátosságokat tekintjük. A pedagógustársadalom átlagéletkora ugyanis 50 év körül van, és ez a pedagógusok nagyjából hatvan-hetven százalékát jelenti. Ezt látva nem lesz pedagógus tíz év múlva – jegyezte meg a PDSZ elnöke.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Szalakóta 2011. szeptember 2. 21:39

A leépítés és a délutáni iskola terve nem illik össze. Azzal ugyanis nemhogy nem szabadulna fel munkaerő, hanem még többet is igényelne, mint a mostani rendszer. Jó, hogy lesz ingyen segítség mindenkinek, de ha a szülők kivehetik a gyereket, akkor nem lesz megoldva a csavargók és a lusták problémája, ami pedig a délutáni iskola célja lenne.

Információ
X