nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Heti 32 órás kötelező munkaidő vár a pedagógusokra

Az eddigi kötelező óraszám helyett kötelező munkaidőben határozná meg az új közoktatási törvény a pedagógusok iskolában végzett tevékenységének időtartamát- olvasható a Magyar Nemzetben. A tanároknak 32 órát, a törvényben megszabott heti kötelező munkaidő 80 százalékát kellene az intézményben tölteniük, emellett a kormány bevezetné a jelentős béremelésekkel járó pedagógus-életpálya modellt - közölte Hoffman Rózsa, oktatásért felelős államtitkár.

Edupress | 2011. április 28.
|  

Az iskolaigazgatók ma estig válaszolhatnak a változtatásról kérdező, tegnap kiküldött kérdőívekre. A szakszervezetek nem értenek egyet a kérdőívben közölt tervekkel - írja az eduline.hu.

Hoffman Rózsa elmondta, jelenleg 22 a kötelező óraszám, azonban arra nincsen szabály, hogy a tanároknak mennyi időt kell az iskolában eltölteniük. Az államtitkár szerint a 32 órás heti kötelező munkaidő bevezetésével megoldódnának a helyettesítésekből illetve a túlórák adminisztrációs terhéből adódó nehézségek. Emellett megvalósulhatna az egész napos iskola elterjedése, ami a mai családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, nagy segítség lenne.

A heti kötelező 32 órából a minimális óraszám 22 maradna, de az igazgató ennél több óra megtartását is előírhatná, valamint ő jelölné ki munkatársait az egyéb oktatói tevékenységekre is. A döntéshozók azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a tanárok óraszáma a tantárgyak és csoportlétszámok figyelembevételével történne ezután.

Hoffman Rózsa úgy véli, az új rendszert csak az életpályamodell bevezetésével párhuzamosan lehet elindítani, mivel a kevesebb túlórapénzt a béremelés kompenzálná. A változások leépítésekkel is járnának, de ezt megpróbálnák megoldani azzal, hogy a nyugdíjazottak helyét nem pótolják. Az oktatásért felelős államtitkár elmondta, tisztában vannak vele, hogy a változások merész lépéseket foglalnak magukban, ezért kikérik a pedagógus társadalom véleményét is. Az iskolaigazgatókhoz kérdőívet jutattak el, amelyben megkérdezik véleményüket a tervekről. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Mendrey László úgy véli azzal, hogy a kormány nem egyeztet a szakszervezetekkel, valójában nélkülük kíván döntést hozni. „Tanácsos lett volna előbb a szakmával leülni, mielőtt intézkedést hoznak.” –mondta az elnök. Emellett hangsúlyozta, hogy a pedagógusok többsége most is 69 órát dolgozik egy héten.

Az igazgatók csupán egy napot kaptak a kérdőívek véleményezésére, pedig a szakszervezet szerint a válaszadáshoz több információ ismerete, érdemi egyeztetések, illetve az egész rendszer működésének átgondolása szükséges. A Pedagógusok Szakszervezetének közleményében az olvasható, hogy az intézményvezetők igenlő válaszai a kormány korlátlan felhatalmazását jelentenék arra, hogy érdemi egyeztetés nélkül államosítsa a teljes közoktatást. Szerintük nem világos, hogy mi lesz az állam valóságos szerepe, milyen módon kapnak feladatot a helyi önkormányzatok, hogyan alakulnak a munkáltatói jogok és a pedagógusok foglalkoztatásának szabályai. Hoffman Rózsa fontosnak tarja a tanárok meggyőzését, hogy a béremelés, és az életpályamodell bevezetése ne tolódjon évekkel későbbre, ezért jövő hétre összehívta a szakmai szervezeteket tömörítő Közoktatás-politikai tanácsot. Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, ha tartják a tervezett ütemet, az új törvény 2012 szeptemberétől már életbe lép.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X