nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Pedagóguselbocsátás, iskolabezárás várható?

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár nem mondott igazat, amikor korábban azt nyilatkozta: nem tud arról, hogy a köznevelési törvénytervezethez kapcsolódna egy nyilvánosságra nem hozott 40 oldalas háttéranyag.

Edupress | 2011. november 8.
|  

A november 3-ai bizottsági ülésen dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár beismerte, létezik a dokumentum, mely 73 milliárdos megtakarítással, 633 iskola bezárásával, nyolcezer tanár elbocsátásával számol – közölte az fn24.hu.

A leszállított tankötelezettségi kor miatt több mint 73 milliárdos megtakarítással, a felső tagozatok összevonásának következményeként 633 iskola bezárásával kalkulál az oktatási államtitkárság, mely összesen 8 ezer tanár elbocsátását jelenti – számolt be a birtokába jutott melléklet tartalmáról az fn24.hu.

A dokumentum táblázataiból többek között az derül ki: mennyi megtakarítást remélnek Hoffmann Rózsáék a tankötelezettség korhatárának leszállításától, melynek lehetséges veszélye – a háttéranyag szerint –, hogy megemelkedhet a képzettség nélküli fiatalok aránya. Az intézkedés lényege azonban a költségvetési megtakarítás. A háttérszámítás alapján már a bevezetés évében 21,29 (2015-ig 73,23) milliárd forintot spórolna meg az állam, mely várhatóan 4094 pedagógus elbocsátásával jár. A második legnagyobb spórolási tétel a gyereklétszám fogyásából adódó pedagógusszám-csökkenés. Ez 4183 tanárt érint, és több mint 52 milliárd megtakarítást jelent. A felső tagozatos osztályok összevonásával a tervezet szerint 633 feladatellátási hely szűnik meg, több mint 50 ezer gyerek kerül át más intézménybe, és közel 3 ezer pedagógus veszíti el állását – a megtakarítás így 2015-ig közel 28 milliárd forint. Emellett csaknem 25 milliárd forintot spórolhat az állam a szakiskolák 3 éves, duális rendszerre való átállításával. A szakképzésnél is jelzi a dokumentum, hogy tanári elbocsátásokra kell számítani, de nem számszerűsíti ezt az adatot.

Összesen 717,31 milliárd forint többletköltséggel számol a tervezet 2015-ig. 45 milliárd forint többletet jelentene az egész napos iskola bevezetése, az ezzel járó plusz pedagógiai munka pedig a 32 óra terhére szervezhető meg – áll a dokumentumban.

Az, hogy az önkormányzatoktól az állam átveszi az iskolák fenntartását, a tervek szerint 2015-ig 136,2 milliárddal kerül többe az adófizetőknek. A mindennapos testnevelés bevezetése várhatóan 82,4 milliárd forintot tesz ki a tervezet adatai alapján, a tornatermek építése pedig 2020-ig akár 224 milliárd is lehet.

A legnagyobb pluszköltség a pedagógus-életpályamodellre kell, 2015-ig 381,5 milliárd forint. A törvény 2013 szeptemberétől vezetné be a bérnövekedéssel, de a tanárok munkájának minőségi ellenőrzésével, időszakonként vizsgával járó modellt. A bevezetés évében ez 61, 2014-ben 91, 2015-ben 229,5 milliárd költségvetési pluszforrást igényel az államtitkárság számításai szerint.

A köznevelési törvénytervezet háttérszámításaiból kiderül: a felső tagozatok összevonásával 2820, a szakképzés átalakításával 2284, a tankötelezettség leszállításával 4904 pedagógus-álláshely szűnik meg, azaz összesen csak a terv miatt 2015-ig 10 ezer. A gyermeklétszám csökkenése miatt pedig még több mint 4 ezer.

Az oktatási bizottsági ülésen Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár – aki Hoffmann Rózsa helyett ment el – elismerte a melléklet létezését. Elmondta, hogy Hoffmann Rózsa, amikor azt nyilatkozta, nem tud ilyen dokumentumról, talán rossz választ adott. Az iratban szereplő negatív következményekkel kapcsolatban pedig megjegyezte: „ezek nem célok, hanem következmények”.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Fejes László (nyest.hu) 2011. november 8. 22:01

@bibi: Ki akar pánikot kelteni?

„dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár beismerte, létezik a dokumentum, mely 73 milliárdos megtakarítással, ...”

Ja, hogy a helyettes államtitkár...

1 bibi 2011. november 8. 21:42

"633 iskola bezárásával, nyolcezer tanár elbocsátásával számol – közölte az fn24.hu."

Miért nem mindjárt 800 ezer?

Végül is, vagy pánikot akarunk kelteni, vagy nem?!

Tűz van babám!

Információ
X