nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Közoktatási koncepció: változások és visszhangok

Több pontban is változik az új közoktatási törvény koncepciója. Továbbra is kötelező lesz történelemből érettségi vizsgát tenni, új tárgyak bevezetését tervezik.

Edupress | 2011. március 29.
|  

Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő szerint nagyobb szerepet kell vállalnia az államnak a közoktatásban, a tankötelezettség 16 év alá tételét pedig nem tartja szerencsésnek.

Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár elmondta: ezentúl is kötelező lesz történelemből érettségi vizsgát tenni a szakközépiskolákban. A közoktatási törvénykoncepció anyagában lehetséges opcióként ugyan felmerült a történelem fakultatív érettségi tárggyá tétele a szakközépiskolákban, de mégis kötelező tárgy marad. Fakultatívvá tétele esetén ugyanis csak egy szakmai tárggyal lehetett volna kiváltani a tárgyat.

Új tantárgyak bevezetését tervezi az oktatási államtitkárság: az általános iskola alsó tagozatán ez a beszélgetés tantárgy, 8. és 11. évfolyamon pedig az etika tárgy lenne. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének szakértője, volt közoktatási államtitkár szerint a pedagógus szakma nem támogatja az erkölcs tantárgyasítását. „A pedagógusok azt mondják, hogy nem lehet az erkölcsöt leválasztani a tárgyi oktatásról. Nincs olyan, hogy rasszizmus elleni tanagyag, ellenben a történelemóra lehetőséget ad egy ilyen etikai kérdés megvitatására. A gyerekek nem értik az erkölcsi mondandót, ha nem kötődik konkrét témához" – nyilatkozta a szakértő.

Pokorni Zoltán országgyűlési képviselő szerint jóval több szerepet kell vállalnia az államnak az közoktatásban, ugyanakkor szó sincs államosításról. A politikus szerint a támogatás értékének szinten tartása érdekében a tanárok bérét a központi költségvetésből kellene finanszírozni, ami a működési költségek nyolcvan százalékát teszi ki. Az intézmény fenntartását pedig a helyhatóságokra kellene bízni. Pokorni Zoltán a tankötelezettség 16 év alattira csökkentését nem tartja jó ötletnek, ugyanis ha egy diák csak 16 éves korában kerülne ki az oktatásból, később még lenne lehetősége szakmát tanulni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X