nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Óvakodjunk: az internet nem felejt

Óvatosságra inti az internetfelhasználókat az osztrák rendőrség az internetes bűncselekmények számának növekedése miatt a témában vasárnap közzétett éves jelentésében.

MTI | 2012. október 9.
|  

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) beszámolója szerint 2011-ben 5112 esetben tettek feljelentést internetes bűncselekmények miatt, míg 2008-ban csak 2787 esetben. Bár nagy valószínűséggel az esetek egy jelentős része nem jelenik meg a statisztikákban, az internetes bűnözés növekedése így is egyértelműen kimutatható. Elsősorban a fiatalokat intik az adataikkal való óvatosabb bánásmódra.

„Az internet nem felejt. Tartósan és nyilvánosan dokumentál. Sok felhasználó sajnos nincs tudatában ezeknek a következményeknek” – mutatott rá Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter. „Nagyobb fokú tudatosságot akarunk teremteni ezen a téren, elsősorban a fiatalok körében, akik sokat használják az internetet” – hangsúlyozta a miniszter. A BKA munkatársai az iskolákban is tartanak tájékoztató előadásokat, ezeken tavaly több mint 13 ezer iskolás vett részt.

Ausztriában a 9-16 évesek 98 százaléka használja az internetet. 48 százalékuknak van a szobájában internet-hozzáférése, 53 százalékuk tud mobiltelefonjával csatlakozni a világhálóra. A teljes lakosság (8,4 millió fő) körében 75 százalék az internetet használók aránya.

Az internetes bűncselekmények egy jelentős része internetes csalás volt Ausztriában. Több mint kétezer esetben tettek feljelentést ilyen gyanúval 2011-ben, 36 százalékkal több esetben, mint az előző évben. A csalásoknak egy jellegzetes formája az internetes kereskedelemhez kötődő bűncselekmény.

Az internetes gyermekpornográfia miatti feljelentések száma 2010-ben 315, tavaly 502 volt. Míg egyrészről az ilyen tartalmú honlapok száma csökkent, gyakrabban cserélnek gazdát ilyen tartalmú anyagok zárt fórumokon és csevegő szolgáltatásokon keresztül – állapítja meg az osztrák jelentés.

A feltárt bűncselekmények aránya 43 százalék volt tavaly. Ez öt százalékponttal kevesebb, mint 2010-ben volt. A rendőrség szerint ez annak tudható be, hogy egyre profibbak a bűnözők eszközei. A gyanúsítottak nagy része osztrák, 18 százalék német, 6,2 százalék román illetőségű volt. A magyar gyanúsítottak 1,3 százalékot tettek ki.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X