nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ősi akkád törvénykönyvrészletek kerültek elő

Hammurapi babiloni király 3700 évvel ezelőtti uralkodásával egyidős, akkád nyelvű ékírásos törvénykönyvrészletek kerültek elő Izraelben.

MTI | 2010. július 27.
|  

Az Izrael északi részén található egykori Hácór területén előkerült körömnyi méretű darabkákon található akkád nyelvű ékírásos szövegek a Biblia keletkezését is korábbra tehetik, illetve fényt deríthetnek a bibliai törvények és a korai mezopotámiai törvénygyűjtemény közötti összefüggésekre.

„A töredékekben a személyi sérülésekkel kapcsolatos szabályok találhatók, amelyekhez hasonló szabályok a híres babiloni király időszámításunk előtti 18. századi törvényeiben olvashatók” – írta közleményében az ásatásokat szponzoráló Jeruzsálemi Héber Egyetem.

„Az eddig megfejtett szavak között szerepelnek a mester, a rabszolga és a különböző testrészekre utaló kifejezések” – magyarázta az egyetem, hozzátéve, hogy egyelőre még nem sikerült kideríteni, hogy a szövegek hol készülhettek.

Hammurapi törvénygyűjteménye egyike a valaha talált legrégebbi jogi kódexeknek, amit jelenleg a párizsi Louvre múzeumban őriznek.

Címkék: Kultúra, Jog, Régészet
Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X